Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Inspiratiebronnen voor Bach - New Dutch Academy

Den Haag, Lutherse Kerk, zaterdag 21 mei 2016, 14:30 - 17:00 uur

Info

Uitvoerenden
The New Dutch Academy
o.l.v. Simon Murphy (barokaltviool)
Myrsini Margariti, sopraan

Programma
Aria's van Bach en Handel
Bach Brandenburgse Concert nr. 6
Werken van Scheidt en Speer

Bach's verbluffende muziek inspireert ons vandaag de dag nog steeds, gezien ook de grote Nederlandse Mattheüs Passie en Cantate tradities. Maar door wie werd dan de grote Bach zelf geïnspireerd, op muzikaal gebied ? Welke componisten en composities hebben vonken in zijn geest doen ontbranden en zijn creativiteit gestimuleerd?

In dit fascinerende programma Bach's Sparks bouwen Simon Murphy en de NDA voort op het succes van hun programma Bach en zijn Nederlandse Tijdgenoten (Bachfest Leipzig 2010, Istanbul Music Festival 2015, Sydney Festival 2016) en gaan zij op zoek naar de krachtige bronnen voor Bach’s eigen muzikale inspiratie, die zijn geest inspireerden om iconische meesterwerken zoals de Brandenburgse Concerten te bedenken.

Murphy traceert de klankkleuren van het Brandenburgse Concert nr. 6 en vindt de blauwdrukken daarvoor in de meerstemmige (consort)symfonieën van midden-Duitse, 17de-eeuwse componisten, in het bijzonder die van Samuel Scheidt. De bijzondere, vroege kamermuziek voor twee altviolen en basso continuo van Daniel Speer is ook een interessante vergelijkingsmogelijkheid.

Het Brandenburgse Concert nr. 6 vormt de focus van het programma. Simon Murphy treedt hierin op als altvioolsolist. Pracht-aria's van Bach en Händel laten een andere zijde van Bach’s inspiratie zien. Arias van Händel, zoals ‘Tornami a vagheggiar’ uit Alcina en van Bach zelf worden gezongen door de Griekse ster-sopraan Myrsini Margariti (foto), die nu voor het eerst met NDA optreedt als gastsoliste. Kortgeleden heeft Myrsini triomfen gevierd bij de BBC Proms en in de Salzburger Festspiele. En nu doet zij met enthousiasme mee aan de NDA ́s nieuwe voorjaarsprogramma, Sparks for Bach - Baroque Musical Gems Firing Bach’s Imagination.

Beelden van een ander werk, uitgevoerd door NDA: