Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Excursie Zwolle, Zutphen en Doesburg

Haarlem, Opstapplaats Spaarne, t.h.v. Damstraat - Parkeergarage Appelaar, zaterdag 23 juli 2016, 08:30 - 11:00 uur

Info

Wat is een Orgelfestival zonder excursie? Na een eerste week vol intensieve masterclasses, lezingen en concerten is het tijd voor een wat meer ontspannen dagje uit! Dit jaar koersen we naar het oosten van het land, waar we drie bijzondere stadsorgels bezoeken.

In Zwolle bouwde Arp Schnitger zijn grootste Nederlandse instrument. Vaste organist Toon Hagen laat het in al haar kleuren horen. Vervolgens reizen we door naar Zutphen. In de monumentale Walburgiskerk staat een uniek instrument van Hendrick Bader. De kenner heeft geen toelichting nodig! Klaas Stok, die we vorige week als dirigent tijdens het Openingsconcert zagen optreden, is van dit orgel de titularis en demonstreert de bijzondere klanken ervan.


De excursie wordt afgesloten met een bezoek aan het dit jaar precies honderd jaar oude Walcker-orgel in de Martinikerk in Doesburg, waar na een klankdemonstratie door vaste organist Wilbert Berendsen en Reinoud Egberts twee korte masterclasses worden gegeven door de Reger-kenner bij uitstek, Ludger Lohmann. Bent u zeer gevorderd amateur of professional, en wilt u deelnemen aan een van de twee masterclasses? Geef u op met een e-mail aan [email protected]!

Na een gezamenlijk buffet-diner zal de excursiedag worden afgesloten met een celebrity recital op het Doesburgse Walcker-orgel. 2016 is Regerjaar, en met ondermeer diens Introduction, Fuge und Passacaglia Opus 127 zal Lohmann zowel zichzelf als het honderdjarige orgel in alle schakeringen laten horen.

Na het concert levert de bus alle excursiedeelnemers rond middernacht weer veilig in Haarlem af.