Weihnachtsoratorium (Kerstcantates) - Ars Musica

Oudewater, Grote of St. Michaëlskerk, zaterdag 10 december 2016, 19:45 - 22:15 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Bach: Weihnachtsoratorium voor nieuwe data.

Info

Bekijk de video-uitnodiging van dirigent Patrick van der Linden.
Reserveer nu uw combi-kaart voor de twee delen van het Weihnachtsoratorium (Advent, 10 december en Nieuwjaarsconcert ,14 januari)

Toen Bach in het najaar 1734 zijn Weihnachtsoratorium componeerde, was hij in Leipzig al meer dan tien jaar als cantor aan de Thomasschule verbonden. Het tekstboekje, dat in 1734 kort voor de uitvoering in druk verscheen, droeg de volgende Duitse titel: Oratorium, welches Die heilige Weyhnacht über in beyden Hauptkirchen zu Leipzig musiciret wurde (Oratorium over de Heilige Kerstnacht, dat in beide hoofdkerken in Leipzig wordt uitgevoerd).

Het Weihnachtsoratorium bevat zes cantates, waarvan de eerste drie betrekking hebben op de geboorte van het Kindje Jezus te Bethlehem naar de beschrijving van Lukas. Bach voerde deze cantates in Leizpig uit op Eerste, Tweede en Derde Kerstdag.

Het zijn dan ook deze specifieke kerstcantates die Ars Musica in Oudewater laat horen. Tijdens het Nieuwjaarsconcert worden de laatste drie cantates ten gehore gebracht.

Alleen al de openingsmaten van het “Jauchzet, frohlocket” uit de gelijknamige eerste cantate maken het concert tot een belevenis waarnaar u kunt uitzien. Begeleid door het Ars Musica Orkest zingen de koren van Ars Musica het kerstverhaal zoals Johann Sebastian Bach dit ooit opschreef.

Uitvoerenden
Ars Musica Koorschool
Ars Musica Meisjeskoor
Ars Musica Jong Concertkoor
Ars Musica Concertkoor
Ars Musica Orkest

Margreet Rietveld, sopraan
Annelies van der Vlies, alt
Arco Mandemaker tenor
Michiel Meijer, bas