Het beste van de Leidse Koorboeken - Egidius

Alkmaar, Grote of Sint-Laurenskerk, woensdag 28 september 2016, 20:30 - 23:00 uur

Info

Nog één allerlaatste keer klinken de gezangen uit de 16e-eeuwse Koorboeken uit de Leidse Pieterskerk. Het programma van ‘Het beste van De Leidse Koorboeken’ bestaat uit overrompelende show-pieces. De mooiste stukken van de afgelopen zes jaar. Indrukwekkende motetten voor grote bezetting, en dubbele sopraanpartijen, stukken die de ruimte vullen met de betoverende schoonheid van de Leidse polyfonie.

In 2009, toen het Egidius Kwartet een getijdendag rondom de Leidse Koorboeken organiseerde, had nog slechts een enkeling van de Leidse Koorboeken gehoord. Sindsdien werden de Leidse Koorboeken een begrip in muziekminnend Nederland en ver daarbuiten. Vanaf 2011 verscheen er elk jaar een dubbel-CD op het label Et’Cetera en voerden de zangers ook jaarlijks een reeks concerten uit, steeds uit een volgend Koorboek.

De schoonheid en sfeer van de grootste muzikale schat van de Noordelijke Nederlanden van de zestiende eeuw is ongekend. In de bewaard gebleven Koorboeken van de Leidse Pieterskerk bleef de schat verborgen, totdat Peter de Groot ze ontsloot.

Na afsluiting van het zesjarig Leidse Koorboeken-project in het voorjaar van 2015 was het duidelijk: de live-uitvoeringen met vocale muziek uit de 16e-eeuwse koorboeken uit de Leidse Pieterskerk zouden nooit meer klinken. "Zeg nooit nooit," aldus artistiek leider Peter de Groot, "want op veler verzoek brengen we nog éénmaal het beste uit de afgelopen zes jaren.”