Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Fazil Say: Improvisaties van Debussy en Say

Amsterdam, Muziekgebouw, vrijdag 16 december 2016, 20:15 - 22:45 uur

Info

Claude Debussy creëerde met zijn Préludes een nieuwe taal en een nieuwe manier van pianospelen. Alsof het spontane improvisaties waren, zo ving hij de wereld om hem heen in noten. De Turkse meesterpianist Fazil Say geeft die quasi-improvisatorische kant alle ruimte met zijn vrije interpretaties van Debussy’s suggestieve muziek. Bovendien mengt Say in zijn eigen werk – als een moderne Debussy – muziek uit Turkije, de westerse klassieke muziek en jazz.

‘Een van de grote artiesten van de 21e eeuw’, noemde de Franse krant Le Figaro hem al. Fazil Say biedt dan ook echt iets bijzonders dat hem onderscheidt van veel collega-pianisten. Hij gaat zeer vrij om met de grote werken uit de pianoliteratuur; in zijn recitals lijkt het wel alsof hij de muziek ter plekke bedenkt. Bovendien is hij een begaafd componist. ‘Componeren is een vorm van improviseren’, vindt hij. En zo vrij klinkt het ook.

Programma
Claude Debussy 12 Préludes boek 1
Fazil Say Pianosonate op. 52 ‘Gezi Park’
Fazil Say Ballade nr. 1 ‘Ses’
Fazil Say Ballade nr. 2 ‘Kumru’
Fazil Say Black earth
Fazil Say Nazim
Fazil Say Sevenlere Dair ‘Für die Liebenden’
Fazil Say Jazzfantasie ‘Bodrum’
George Gershwin Summertime uit Porgy and Bess (bewerking voor piano solo: Fazil Say)
Fazil Say Paganini Jazz

Nieuwe cd
Op zijn nieuwe cd nam Fazil Say de complete pianosonates van Wolfgang Amadeus Mozart op. U kunt deze hier bestellen. Geniet hieronder van een preview op de cd.