Klassieke Muziek


Op zaterdag 17 december 2016, aanvang 20:00 uur. Locatie: Grote of St. Janskerk in Schiedam.

INFORESERVERENSERVICE

Georg Friedrich Händel wordt in Engeland beschouwd als eerste en belangrijkste componist van oratoria. Händels’ Messiah is in de kerstperiode het meest gewaardeerde oratorium en wordt beschouwd als de belichaming van gewijde muziek. Ook in Duitstalige landen is het een van de meest uitgevoerde werken. Dutch Baroque Vocal Consort en Dutch Baroque Orchestra zetten van deze beroemde componist de unieke, eerste versie uit 1741 op de lessenaar!

Händel zelf liet deze in 1742 in Dublin in première gaan. Na een minder geslaagde operaperiode werd dit stuk zijn groot succes. De versie uit 1741 verschilt met de andere versies waar aria’s zijn uitgebreid of ingekort en andere zangstemmen zijn ingezet. Met de feestelijkheid van trompetten en pauken, stralende solisten en de dynamiek van koor en orkest, waant u zich in het geluid van de 18e eeuw!

Altijd al een keer het Hallelujah mee willen zingen? Dit jaar sluiten we de Messiah af met een unieke toegift, meezingen met het Hallelujah. Nadat de laatste noot va de Messiah gespeeld is en we bijgekomen zijn van de prachtige uitvoering, zingen we met elkaar nog een keer het Hallelujah. Geen mooiere manier om een prachtige avond te besluiten!

Mondelinge Toelichting
Voorafgaande aan het concert wordt om 19.00uur een mondelinge toelichting gegeven met muziekvoorbeelden. De altijd zeer verhelderende inleiding wordt dit keer verzorgd door Jan Siemons, organist en musicoloog, maar vooral een Messiah-kenner bij uitstek! Zo verzorgde hij samen met Ton Koopman de nieuwe Handel uitgave, waar ook het Dutch Baroque Orkest uit speelt. Een betere kenner kunnen wij ons nauwelijks voorstellen. De mondelinge toelichting begint om 19.00 uur en is bij de prijs inbegrepen.