Klassieke Muziek


Op donderdag 1 december 2016, aanvang 20:00 uur. Locatie: Christus Triumfatorkerk in Den Haag.

INFOSERVICE

Sopraan Mariana Pimenta en het barokensemble ConcertoValiante brengen schitterende aria’s uit Catone in Utica van A. Vivaldi, werken van G.F. Händel en C.P.E. Bach, waarin de stem van Pimenta volledig tot haar recht komt.

De Romeinse wijsgeer en staatsman Cato de Jongere is de geschiedenisboeken ingegaan als een van de stijfkoppigste mensen aller tijden. Zijn eigenzinnigheid had hij van jongs af aan, maar werd extra geprikkeld door de opkomst van de door hem gehate Julius Caesar. Cato verachtte niet alleen Caesars anti-republikeinse machtspolitiek, maar ook zijn gewoonte om vrouwen van politieke tegenstanders, onder wie ook Cato’s echtgenote, te verleiden.

De confrontatie tussen de grootste stijfkop, en het grootste alfamannetje van de Romeinse geschiedenis bood librettist Metastasio stof voor een meeslepende opera seria. Daarbij sprong hij overigens wel heel vrij om met de historische feiten. Antonio Vivaldi’s zetting van de tekst werd in 1737 in Verona een groot succes, het bevat alle elementen die je van een Vivaldi op de top van zijn kunnen verwachten kunt.