Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 
NederlandsContact

Concerto Valiante: Passie en inspiratie in de Barok

Den Haag, Bergkerk, zondag 22 januari 2017, 15:00 - 17:30 uur

Info

ConcertoValiante brengt een instrumentaal concert, verzorgd door hoboïst Federico Forla en klavecinist Leonardo Valiante. Met werken van Händel, Platti en Sammartini.

Naast de sonate HWV 363a van Händel in F gr. voor hobo en klavecimbel maakt werk van de componisten Sammartini en Platti deel uit van het programma.

Giuseppe Sammartini (1695-1750): sonate voor hobo en continuo
Sammartini was een Italiaans componist en hoboïst tijdens de barok en vroeg-classicale tijd. Het grootste deel van zijn professionele leven besteedde hij in Londen met o.a. Frederich, de prins van Wales. Sammartini was een exceptioneel geschoolde hoboïst, Hij beheerste fluit en blokfluit, al was dat gewoon in die tijd. In 1717 werkte de hoboïst aan S. Celso in Milaan en daarna was hij in 1720 hoboïst van Regio Ducal Theater geworden. Hij heeft in King's theater gespeeld en werd daarmee zeer bekend. Hij was succesvol en heeft het bespelen van de hobo op zeer hoog niveau gebracht. De meeste van zijn werken zijn gepubliceerd tot aan zijn dood, maar daarna heeft hij een brede acceptatie gekregen, meer dan welke Italiaanse componisten ook.

Giovanni Benedetto Platti (1697-1763), uit de 6 sonaten op 4.
Er is weinig bekend van Platti's leven voor hij in 1722 naar Würzburg reisde. In zijn kinderjaren verbleef hij in Venetië, waar zijn vader Carlo violist was aan de San Marco basiliek. Giovanni was lid van het gilde van de musici (Arte di Sonadori). We weten niet met zekerheid wie zijn mentor was, maar het is waarschijnlijk dat hij zijn muzikale opleiding in Venetië gekregen heeft van Francesco Gasparini, Vivaldi, Antonio Lotti en Tomaso Albinoni. Johann Philipp Franz von Schönborn, Prins-bisschop van Bamberg en Würzburg, nam in 1722 Platti en 6 andere Italiaanse musici aan. Platti werd aangesteld als hobovirtuoos en violist.

.