Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Concerto d'Amsterdam: Feest! Met Bach, Bach en Telemann

Bergen, Ruinekerk, vrijdag 5 mei 2017, 20:00 - 22:30 uur

Info

Een programma met 3 soloconcerten en 3 solisten betekent vuurwerk! Concerto d'Amsterdam ontsteekt vuurpijlen in verschillende kleuren: van de donkere en geheimzinnige Suite in a-klein van J.S. Bach via de ontroerende dialoog tussen viool en fluit in Telemann's concert in e tot het uitbundige en stormachtige celloconcert van Carl Philipp Emanuel Bach.

Programma:
J.S. Bach: Orkestsuite in a klein BWV 1067
G.Ph. Telemann: concert voor fluit, viool en orkest TWV 52:e3

C.P.E. Bach: concert voor cello en orkest in A groot Wq 172

Uitvoerenden:
Concerto d’Amsterdam onder leiding van Stefano Rossi
Marion Moonen, flauto traverso
Stefano Rossi, viool
Albert Brüggen, cello

Te zeggen dat de drie componisten elkaaar goed kenden is een understatement: Telemann was peetvader van J.S. Bach's zoon Carl Philipp Emmanuel, maar omdat zij leefden in een tijd dat de muzieksmaak volop in beweging was schreven zij toch drie heel verschillende stukken.

De suite in a BWV 1067 voor soloviool en strijkers van J.S. Bach is niet echt echt soloconcert, maar een voorloper van de veel bekendere Suite in b voor fluit en orkest. Door de lagere ligging en de meer "versmeltende" klank van de soloviool klinkt het heel anders, duisterder, dan de fluitversie. Het concert voor viool en fluit in e TWV 52:e3 van Telemann is een instrumentaal feest in Italiaanse stijl dat soms doet denken aan een opera-aria voor 2 geliefden. Het celloconcert Wq 172 van Carl Philipp Emmanuel Bach is typisch "Sturm und Drang", en wijst, gecomponeerd in 1753, drie jaar voor Mozart's geboorte, al vooruit naar de lichtere en meer dynamische muziek van de Klassieke periode.

Concerto d'Amsterdam zal vlammen, laat u dit feest niet ontgaan! Het programma duurt ca. 1 uur, na afloop is er een meet & greet, drankje is inbegrepen in de entreeprijs.