Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Camiel Boomsma: Chopin en Schubert (pianoconcert)

Rhenen, Cunerakerk, zaterdag 30 september 2017, 20:15 - 22:45 uur

Info

De jonge pianist Camiel Boomsma bewandelt zijn eigen unieke pad en dat heeft hem inmiddels in vele grote concertzalen in de wereld gebracht. Nadat hij internationaal de aandacht op zich vestigde met een virtuoze cd vol Wagnertranscripties, richt Camiel Boomsma zich op de gevoelige pianoromantiek. Met werken van Chopin en Schuberts mooiste sonate raakt hij rechtstreeks het hart.

Camiel Boomsma nam een groot risico toen hij in 2015 met een cd vol Wagnertranscripties aan kwam. De muziek van Wagner laat zich niet echt naar de piano vertalen, zo leek het, en de echte Wagnerfans zouden hun wenkbrauwen fronsen. Camiel Boomsma wist zoveel overtuiging in zijn spel en de transcripties te leggen dat iedereen overstag ging. Pianist Severin von Eckardstein was zelfs zo enthousiast dat hij Boomsma inmiddels heeft uitgenodigd voor een aantal quatre-mainsconcerten.

In Rhenen richt Boomsma zich op het centrum van de pianokunst die hij zo lief heeft: de romantiek van Schubert en Chopin. De internationale pers beschrijft Camiels spel als "zeer sensitief en diepzinnig". In zijn spel ligt de nadruk op het vertellen van het muzikale verhaal. De muziek van Chopin en Schubert is daar uitermate geschikt voor. Chopin krijgt een gezicht met zijn kenmerkende Nocturnes een schitterende Impromptu en zijn mooiste Ballade en Schubert wordt vertegenwoordigd door zijn laatste pianosonate. Een waardig testament met het meesterlijk sombere Andante sostenuto dat door Camiel Boomsma ongetwijfeld onnavolgbaar wordt uitgevoerd.

Programma
Chopin - Nocturne Opus 9 No. 1
Chopin - Nocturne Opus 62 No. 1
Chopin - Nocturne Opus 48 No. 1
Chopin - Impromptu Opus 51 No. 3
Chopin - Ballade No. 1 in g
Schubert - Sonate in Bes D960