Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Sander van den Houten (orgelconcert)

Rhenen, Cunerakerk, zaterdag 23 juni 2018, 20:15 - 22:45 uur

Info

Sander van den Houten (1987) is vanaf april 2017 organist van de Evangelisch Lutherse Kerk in Den Haag en daarmee vaste bespeler van het beroemde Bätz-orgel uit 1762. Tevens is hij titulair-organist van de Burgwalkerk en van de Broederkerk te Kampen en tweede organist van de Bovenkerk aldaar. Op zijn achtste jaar begon hij met piano- en orgelstudie bij Paul Kieviet in Middelharnis (Z-H). Hij deed mee aan concoursen en won prijzen op het jeugdsolistenconcours in Melissant (3e prijs), het ensembleconcours in Oude Tonge (2e prijs) en het Buxtehudeconcours te Zierikzee (1e prijs).

Zijn vakopleiding tot organist ontving hij aan het Rotterdams conservatorium bij Bas de Vroome (literatuur)en Aart Bergwerff (improvisatie) en behaalde daar zijn bachelor diploma. In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArtEZ-conservatorium van Zwolle bij Theo Jellema. Daarnaast volgde Sander masterclasses bij Willem Tanke (Messiaen), Harold Vogel (Buxtehude), Jacques van Oortmerssen (Stylus Phantasticus) en Thomas Trotter (Engelse orgelliteratuur).

Hij geeft jaarlijks vele concerten als solist, begeleider, continuo speler en heeft hij een privé lespraktijk. Zijn werk als koorbegeleider bracht hem o.a. naar Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk en Rusland. Als dirigent is Sander verbonden aan het Concertkoor Immanuël te Kampen en de ‘Zang- en Oratoriumvereniging Raalte’. Tevens is hij cantor van de Theologische Universiteit te Kampen. Ook is hij vaste begeleider van o.a. het Bovenkerk Kamerkoor o.l.v. Ab Weegenaar en van het Kampen Boys Choir o.l.v. Rintje te Wies. Sander volgt privé lessen koordirectie bij Wiecher Mandemaker.

Programma:
Anonymus: Estampie
Jan Pieterszoon Sweelinck: Ballo del Granduca (5 versus)
Dietrich Buxtehude: Praeludium in g-moll BuxWV 163
Carl Philipp Emanuel Bach: uit Sonate V in d-moll deel III allegro con variazioni
Charles Hubert H. Parry: Chorale Prelude on ‘Eventide’
Zsolt Gárdonyi: Mozart Changes
Louis Vierne: Uit Pièces de fantaisie, Suite 2 Opus 53 - Clair de Lune
Franz Liszt: Variationen über ‘Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen’