Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Trevor Pinnock en Vilde Frang bij het Concertgebouworkest

Amsterdam, Concertgebouw, vrijdag 6 april 2018, 20:15 - 22:45 uur

Info

Trevor Pinnock dirigeert muziek van Händel, Haydn en Mozart uit de achttiende eeuw, toen de Vrede van Aken een eind maakte aan de Oostenrijkse Successieoorlog. ‘Trevor Pinnocks Händel-vertolkingen doen mij echt opveren!’. Enthousiaste woorden van niemand minder dan Leonard Bernstein, en terecht.

Met zijn sterke gevoel voor authenticiteit is Pinnock al decennia een uniek pleitbezorger van werken uit de barok en vroeg-klassieke periode. Dat moge blijken uit zijn uitvoering van Händels briljante Music for the Royal Fireworks. Mozarts Vioolconcert in A en Haydns ‘Militaire’ symfonie zijn niet minder kleurrijk: beide werken imiteren de militaire muziek van de Turken. Die hadden Oostenrijk herhaaldelijk belegerd, maar men was gaan houden van hun exotische getrommel.

Soliste in Mozarts Vioolconcert in A is Vilde Frang, het jonge Noorse vioolwonder dat op haar twaalfde haar podiumdebuut maakte bij dirigent Mariss Jansons. Spontaan, oprecht, ongekunsteld, naturel – die woorden vallen steeds weer in de recensies van haar concerten en opnames. Een Duitse krant schreef: ‘Bij Frang is de viool een menselijke stem, ze spreekt door haar viool.’