Händel: Brockes Passion - Apollo Ensemble

Ede, Edesche Concertzaal, vrijdag 23 maart 2018, 20:00 - 22:30 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Apollo Ensemble voor nieuwe data.

Info

De ‘Brockes Passion’ van de beroemde componist Georg Friedrich Händel is een absoluut meesterwerk. Vanaf de eerste klanken neemt Händel je mee in het lijdensverhaal en laat de componist zich van een onverwacht gepassioneerde en emotionele kant horen.

Bij het woord ‘passie’ denkt iedereen vooral aan Bachs Matthäus-Passion. Ook Georg Friedrich Händel schreef prachtige passies. Daarvan werd zijn Brockes Passion het bekendst. Händel schreef dit meesterwerk op een tekst van Barthold Heinrich Brockes (1680-1747).

In Händels tijd was dat een echte bestsellerauteur, want tussen 1712 en 1750 verscheen er elk jaar wel een nieuwe passie op tekst van Brockes. Ook Bach verwerkte in zijn Johannes-Passion passages uit Brockes’ passie-oratorium. Van de ongeveer vijftig oratoria die er op tekst van Brockes bestaan, steekt deze passie van Händel er met kop en schouders boven uit. Het bijzondere aan de Brockes Passion is dat niet één evangelie centraal staat, maar dat het lijdensverhaal uit alle vier de evangeliën is samengesteld.