Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 
NederlandsContact

Mahler: Symfonie nr. 4 - Nieuwe Philharmonie Utrecht

Maastricht, Sint Theresiakerk, vrijdag 15 september 2017, 19:30 - 22:00 uur

Info

Een mooiere opening van het nieuwe seizoen kan niet, want de Zweedse sopraan Susanna Andersson zingt Das himmlische Leben, het lied vol heerlijkheden uit Des Knaben Wunderhorn dat Gustav Mahler gebruikte als finale van zijn Vierde symfonie.

En authentieker – en tegelijk origineler – kan ook niet, want de Nieuwe Philharmonie Utrecht speelt op darmsnaren, net als in Mahlers tijd. Dirigent en toelichter Johannes Leertouwer gebruikt Mahlers eigen spelaanwijzingen. En dat is nog lang niet alles: in deze 75 minuten zonder pauze toont Susanna Andersson haar vocale virtuositeit ook in Sibelius indrukwekkende symfonisch natuurgedicht Luonnotar, uit het Finse nationale epos Kalevala. Het concert begint met een korte orkestproloog van componist-dirigent-verzetsman Jan van Gilse (1881-1944) waarvan je meteen zegt: waarom kennen wij dit niet?

Programma:
Van Gilse – Prologus Brevis
Sibelius – Luonnotar
Mahler – Symfonie nr. 4

Uitvoerenden:
Nieuwe Philharmonie Utrecht
Johannes Leertouwer - dirigent
Susanna Andersson – sopraan

Voor de Nieuwe Philharmonie Utrecht strekt de historische uitvoeringspraktijk zich uit tot in de twintigste eeuw en daarmee onderscheidt het zich van andere orkesten die streven naar stijlgetrouwe uitvoeringen. Eerder liet de NPU nieuw licht schijnen op Brahms en Wagner. Mahlers Vierde Symfonie is zijn meest ‘hemelse’. Gespeeld op darmsnaren zou dat buitenaardse klanken kunnen oproepen. Johannes Leertouwer deed intensief onderzoek naar de interpretatie van Mahler IV door Willem Mengelberg.

Niet alleen speelt het orkest op darmsnaren, zoals dat ook gebruikelijk was aan het begin van de twintigste eeuw toen de symfonie onder leiding van de componist voor het eerst in Nederland klonk, maar ook gebruikt de NPU het materiaal van toen; zowel de partituur als de partijen van Mengelberg zelf werden gekopieerd voor deze uitvoering.