Klassieke Muziek


Op maandag 14 augustus 2017, aanvang 20:00 uur. Locatie: Karmelklooster in Drachten.

INFOSERVICE

Vanaf de dag van de première in 1799 is Haydn's Schöpfung altijd al een van de meest geliefde en uitgevoerde composities in heel Europa geweest. De combinatie van het Bijbelse scheppingsverhaal met het muzikale genie van Haydn zorgt al eeuwenlang voor een ongekende populariteit.


Het Apollo Ensemble geeft een nieuwe, hedendaagse interpretatie van dit in alle opzichten klassieke werk: de muziek van Haydn wordt in blaasoctetbezetting gespeeld (een bewerking van Haydn's tijdgenoot Georg Druschetzky, zonder libretto) en gecombineerd met het spel van twee jonge acteurs, die in de persoon van Adam en Eva een eigen visie op het scheppingsverhaal laten zien.

Het blaassextet of –octet, Harmoniemusik genoemd, speelde rond 1800 een zeer belangrijke rol aan de vele adellijke hoven van Europa: zowel de grote als ook de kleinere hoven hadden meestal een blazersensemble tot hun beschikking (bestaande uit in elk geval twee klarinetten, hoorns en fagotten en eventueel uitgebreid met hobo's, bassethoorns, contrabas of contrafagot) dat arrangementen speelde van allerlei stukken, van symfonie tot opera.

PARTNERS