AD MOSAM: Die Tageszeiten (G.P. Telemann) - première

Maastricht, Sint Martinuskerk, zaterdag 16 september 2017, 16:30 - 19:00 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Ad Mosam voor nieuwe data.

Info

Die Tageszeiten (1757) is een oratorium bestaande uit 4 cantates die de dagdelen als onderwerp hebben, op tekst van Friedrich Wilhelm Zachariae (TWV 20:39). Elk dagdeel is toebedeeld aan een stemvak en wordt afgesloten met een kort 4 stemmig koordeel. AD MOSAM voert de Tageszeiten uit met 4 solisten die eveneens de 4 koordelen zingen.

Dit werk wordt voor het eerst uitgevoerd tijdens Festival Musica Sacra Maastricht in september 2017, waarbij het festivalthema HET BEGIN is. In 2017 is het bovendien 250 jaar geleden dat Telemann overleed (1767).

Die Tageszeiten heeft als onderwerp De Dag, van begin tot het einde. “Vom Aufgang bis zum Untergang erschalle laut, laut, laut der Sonne Lobgesang“. Op hoge leeftijd opent Telemann de weg voor deze oratoriumvorm en vormt daarmee het begin van een nieuwe stijl. Deze stilistische muzikaal-inhoudelijke vernieuwing leidt uiteindelijk naar de klassieke periode (vergelijk Haydn’s Jahreszeiten). Telemann schreef deze ode kort ná Bach’s dood en kort vóór de geboorte van Mozart. Het werd een heerlijke pretentieloos werk dat stilistisch veel dichter bij de Haydn staat dan bij de barokke Bach.

Programma:
cantate: Der anbrechende Tag (Morgen)
cantate: Der Mittag
cantate: Der Abend
cantate: Die Nacht

Uitvoerenden:
Orkest en solisten o.l.v. Huub Ehlen
Claudia Couwenbergh (sopraan)

Christine Wehler (alt)

Immo Schröder (tenor)

Valerio Zanolli (bas)