Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Concerto d'Amsterdam: Over vaders en een zoon - Bach, Telemann en Bach

Haarlem, Doopsgezinde Kerk, zondag 22 oktober 2017, 15:30 - 18:00 uur

Info

Wegens succes van de eerdere serie gaat dit programma in reprise! Een programma met 3 soloconcerten en 3 solisten betekent vuurwerk! Concerto d'Amsterdam ontsteekt vuurpijlen in verschillende kleuren: van de donkere en geheimzinnige Suite in a-klein van J.S. Bach via de ontroerende dialoog tussen viool en fluit in Telemann's concert in e tot het uitbundige en stormachtige celloconcert van Carl Philipp Emanuel Bach.

Te zeggen dat de 3 componisten elkaar goed kenden is een understatement: Telemann was peetvader van J.S. Bach's zoon Carl Philipp Emmanuel, maar omdat zij leefden in een tijd dat de muzieksmaak volop in beweging was schreven zij toch 3 heel verschillende stukken.

De suite in a BWV 1067 voor soloviool en strijkers van J.S. Bach is niet een echt soloconcert, maar een voorloper van de veel bekendere Suite in b voor fluit en orkest. Door de lagere ligging en de meer "versmeltende" klank van de soloviool klinkt het heel anders, duisterder, dan de fluitversie. Het concert voor viool en fluit in e TWV 52:e3 van Telemann is een instrumentaal feest in Italiaanse stijl dat soms doet denken aan een opera-aria voor 2 geliefden.

Het celloconcert Wq 172 van Carl Philipp Emmanuel Bach is typisch "Sturm und Drang", en wijst, gecomponeerd in 1753, 3 jaar voor Mozart's geboorte, al vooruit naar de lichtere en meer dynamische muziek van de Klassieke periode.

Concerto d’Amsterdam speelt zonder dirigent en staat onder leiding van concertmeester Stefano Rossi. Tijdens het concert zal één van de orkestleden vertellen over de muziek en de tijd waarin deze gecomponeerd werd. Zo kunt u niet alleen van de muziek genieten, maar zich ook verplaatsen in de tijd van de Barok.

Het programma duurt ongeveer een uur. Na afloop kan het publiek onder het genot van een aangeboden drankje napraten met elkaar en met de musici.