Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

De Matthäus volgens Johannes

Leiden, Crematorium Rhijnhof, zondag 18 maart 2018, 11:00 - 13:30 uur

Info

Johannes Leertouwer geldt als een van de meest vooraanstaande experts op het gebied van uitvoering van de Matthäus Passion. Op 18 maart zal Johannes samen met een ensemble van vocalisten en instrumentalisten u deelgenoot maken van zijn visie op de uitvoering van de Matthäus Passion.

In de afgelopen jaren zijn de uitvoeringen van de Matthäus door de Nieuwe Philharmonie Utrecht onder zijn leiding door pers en publiek met de hoogste lof overladen. De NRC schreef in een vijf sterren recensie over 'intimiteit die raakt in een werkelijk meespelend verhaal' en het publiek stroomde toe naar de uitvoeringen die steeds vaker uitverkocht raakten.

Johannes Leertouwer, die bijna 20 jaar concertmeester was van de Nederlandse Bach Vereniging en ook meer dan 10 jaar ervaring heeft als dirigent van groter bezette Matthäus uitvoeringen, maakte een serie van toelichtingen in de vorm van 68 filmpjes van elk 2,5 minuut waarin hij ingaat op de muzikale werking en de betekenis van de tekst van elk deel van de Passion. Deze serie werd door Brava televisie uitgezonden onder de naam De Matthäus volgens Johannes.

Op 18 maart zal Johannes in een college van 75 minuten, met muziekvoorbeelden, ingaan op drie hoofdonderwerpen: zijn persoonlijke geschiedenis met de Passion, de betekenis van de tekst en de werking van de muziek.

U zult een half uur voor aanvang ontvangen worden met een kop koffie en na afloop is er nog gelegenheid tot een nazit met een hapje en een drankje.