Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Prokofjevs symfonieën en Harriet Krijgh in Sjostakovitsj

Amsterdam, Concertgebouw, zaterdag 10 maart 2018, 20:15 - 22:45 uur

Info

De twee bekendste symfonieën van Prokofjev in één concert. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, geleid door zijn nieuwe chef Lahav Shani, speelt een Russisch programma. Daarnaast soleert topcelliste Harriet Krijgh in Sjostakovitsj’ Eerste celloconcert.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest zal beginnen met Prokofjevs Eerste symfonie. Die kreeg de bijnaam ‘Klassieke’ om verschillende redenen. De componist hoopte een klassieker te hebben geschreven én hij verwerkte allerlei klassieke elementen in het werk. Hij imiteert onder meer de rococo-stijl, tegelijkertijd gracieus en met veel humor. De veel latere Vijfde symfonie laat een heel andere Prokofjev horen. Getekend door het leven, bezorgd over de Tweede Wereldoorlog.

Sjostakovitsj’ Eerste celloconcert is een absolute favoriet van topcelliste Harriet Krijgh. ‘Vooral het tweede deel. Dat voelt voor mij als een sneeuwlandschap. Als speler moet je de schoonheid én koude erin verwerken’, vertelt ze. Sjostakovitsj laat zich van zijn meest rusteloze kant horen in het soloconcert, dat vol spanning zit. In het obsessieve slot gooit hij alle remmen los.