Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Marietta Petkova: Pianorecital

Rhenen, Cunerakerk, zaterdag 27 oktober 2018, 20:15 - 22:45 uur

Info

‘Eén van de grootste pianisten van deze tijd.’ – Luister

Marietta Petkova wordt gezien als een fenomeen aan het klavier. Zij is in staat om de luisteraar in de ziel te raken. Als een van de weinige pianisten luistert zij tijdens een vertolking naar het publiek, waardoor er een bijzondere vorm van communicatie ontstaat tussen componist, vertolker en toehoorders. Spirituele diepgang, virtuositeit en veelzijdigheid smelten hierdoor samen tot waarachtig kunstenaarschap, dat door pers en publiek met open armen wordt ontvangen.

De Bulgaarse Marietta Petkova vestigde zich na muzikale omzwervingen langs Sofia, Wenen en Banff (Canada) in Amsterdam, waar zij bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium haar studie afsloot met een '10 met onderscheiding'. Jan Wijn over haar: "[…] Ik had nog nooit iemand gezien met zoveel affiniteit voor muziek en voor de piano zelf." Ze volgde ook lessen bij pianist/pedagoog György Sebök. "Alles wat ik nog zal leren zal van hem komen", aldus Marietta. Marietta Petkova concerteert inmiddels in heel Europa, in Noord-Amerika en in Japan, voornamelijk met solorecitals, maar ook in kamermuziekverband en als soliste.

De vele verwijzingen naar schilderkunst, mythologie, humor, natuur, literatuur en dans maken Debussy's preludes tot een feest voor zinnen en geest. Poëtische titels, niet boven maar onder iedere prelude op een informele, speelse manier tussen haakjes geplaatst, roepen werelden van fantasie op.

Chopin was de eerste componist die ballades voor piano schreef. Oorspronkelijk is een ballade een verhalend gedicht of lied. Weemoed, lyriek en dramatiek kenmerken de vier ballades van Chopin. Filmmaker Polanski gebruikte Ballade nr. 1 in de film 'De pianist' (2002).

De sonates van Schubert kennen een grote interne samenhang, het zijn niet zomaar losse delen. De sfeer is somber, contemplatief, wat snel geduid wordt als tobben over de naderende dood. De melodieën zijn, zoals het een liederenschrijver betaamt, ijzersterk. Vooral het bijna twintig minuten durende Molto moderato van D960 is ongelofelijk mooi. Het zijn veel gespeelde en zeer geliefde stukken, hoogtepunten uit de muziekgeschiedenis, die iedere muziekliefhebber in huis moet hebben. Stukken ook die een enorme emotionele lading hebben die universeel werkt en niets aan impact inboet.

Programma:
Claude Debussy: 9 Preludes uit het 1e boek

 • Danseuses de Delphes (Danseressen van Delphi)
 • Voiles (Sluiers of zeilen van een schip)
 • Le vent dans la plaine (De wind in de vlakte)
 • Les sons et les parfums tournent dans l'air du soir
 • Les collines d'Anacapri (De heuvels van Anacapri)
 • Des pas sur la neige (Voetstappen in de sneeuw)
 • Ce qu'a vu le vent d'ouest (Wat de westenwind gezien heeft)
 • La danse de Puck (de dans van Puck)
 • Minstrels (Minstrelen)
  Frédéric Chopin: 4 Ballades
 • Ballade nr. 1 in g kl.t., opus 23
 • Ballade nr. 2 in F gr.t., opus 38
 • Ballade nr. 3 in As gr.t., opus 47
  Pauze
  Franz Schubert: Sonate in Bes gr.t., D960

  Entreeprijzen:
  Entreekaart volwassenen € 25
  CJP/student € 13
  Jeugd t/m 18 jaar - gratis

  Prijzen zijn inclusief reserveringskosten, programma en pauzedrankje