Camerata RCO: Klarinetkwintetten

Rhenen, Cunerakerk, zaterdag 26 januari 2019, 20:15 - 22:45 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Camerata RCO voor nieuwe data.

Info

Camerata RCO is een uniek ensemble dat bestaat uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. "Het plezier dat wij beleven aan het samenspelen in het orkest zetten wij voort door het samenspelen in kleine bezetting. Het repertoire is anders dan het orkestrepertoire; kamermuziek is persoonlijker en intiemer. Het is verfrissend om collega's beter te leren kennen door onze gezamenlijke inzet voor Camerata RCO. Met Camerata RCO willen we in direct contact staan met het publiek. Dat inspireert ons en geeft ons veel energie".

De klarinetkwintetten van Mozart en Brahms vormen de hoekstenen van alle kamermuziekrepertoire voor klarinet. Geen serieuze kamermuziekspeler of toegewijde concertbezoeker zal om deze twee composities heen kunnen. Ze hebben ook vele andere componisten geïnspireerd: vanaf het einde van de 19e eeuw tot aan vandaag ontstonden er talloze nieuwe klarinetkwintetten, het zijn er inmiddels meer dan 600!

Borodin was behalve componist ook een succesvol chemicus. Gedurende zijn leven werden tijd en rust om te componeren steeds schaarser, maar in de zomer van 1881 lukte het hem toch een (tweede) strijkkwartet te schrijven. Het kwartet is rijk aan melodieën, waarvan er vele werden gebruikt in de musicalfilm Kismet uit 1953. U zult ze zeker herkennen. Ondanks zijn erkenning als bekwaam componist verdiende Borodin zijn inkomen als chemicus en genoot hij aanzien op dat gebied. Als gevolg hiervan is zijn oeuvre niet zo groot als dat van zijn tijdgenoten.

Programma:
Wolfgang Amadeus Mozart: Klarinetkwintet in A
Alexander Borodin: Strijkkwartet no. 2 in D
Johannes Brahms: Klarinetkwintet in b

Entreeprijzen:
Entreekaart volwassenen € 25
CJP/student € 13
Jeugd t/m 18 jaar - gratis

Prijzen zijn inclusief reserveringskosten, programma en pauzedrankje