Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Van Swieten Society: Clara Schumann, de geniale weduwe

Amsterdam, De Waalse Kerk, zondag 31 maart 2019, 15:30 - 18:00 uur

Info
Tickets
Vragen

Clara Wieck past in het rijtje wonderkinderen met Schubert, Mendelssohn en Liszt: op haar achtste concerteerde ze al in heel Europa en op haar tiende verschenen haar eerste werken in druk. Haar strenge vader Friedrich Wieck was zowel haar als Robert Schumann's leraar. Hun door Friedrich verboden relatie vanaf Clara's 16e (Robert mijmerde nog jaren later over hun eerste kus) katalyseerde hun muzikale leven.

Robert's Liederen voor Clara behoren tot zijn mooiste werken en Clara's composities ontstegen onder Robert's invloed het alledaagse. Na Robert's aftakeling en vroegtijdige dood werd Clara de beroemdste pianiste van haar generatie. Ze werd door onder anderen Brahms geëerd en bewonderd om haar pianistiek, haar prachtige composities en haar innerlijke kracht. Haar muzikale salon werd bezocht door de beste musici ter wereld. Omdat we er zelf helaas niet bij konden zijn brengen wij zo'n soirée tot leven.

Programma:
Een soiree bij Clara Schumann thuis:
Clara Schumann-  Romance voor viool en piano

Robert Schumann - Fantastiestücke op 73 voor cello en piano

Liederen - Clara Schumann

Joseph Joachim - Romance voor viool en piano

Clara Schumann - Nocturne in F Uit: Soireés Musicales

Liederen - Joseph Joachim en Johannes Brahms

Robert Schumann - Fantastiestücke op 73 voor cello en piano

Johannes Brahms - Scherzo uit de Frei Aber Einsam Vioolsonate

Liederen - Robert Schumann

Clara Schumann - Pianotrio in g mineur, op 17

Uitvoerenden:
Francine van der Heijden - sopraan
Heleen Hulst - viool
Diederik van Dijk - cello
Bart van Oort - piano


Tickets


Van Swieten Society Noord-Holland Waalse Kerk Amsterdam Amsterdam

Van Swieten Society

Seizoen 2018-2019: rijk gevuld met soirées
De Van Swieten Society houdt van feestjes vieren. Vooral voor een jarige die niet elke dag in de kamermuziek-belangstelling staat en dat gebeurt dit seizoen maar liefst twee keer. Gioacchino Rossini, die hondervijftig jaar geleden stierf, was zowel beroemd om zijn oeuvre als om zijn eetlust. Daarom serveren wij in de pauze van dit programma een Rossini-hors d'oeuvre. Clara Schumann, in 1819 precies honderd jaar geleden geboren, was niet alleen maar 'de vrouw van': zij was een van de leidende musici in het negentiende-eeuwse Duitse muziekleven. Elk jaar is het feest met Mozart, die voor het eerst na het MiniMozart Festival terug is van-nooit-weggeweest. En met Schubert, de stille onbekende in het Weense muziekleven. Hij wordt naar de top van de Olympus getild door zijn toen veel beroemdere tijdgenoten: eer wie ere toekomt, zelfs een eeuw later. Elk van de vier feestjes brengt de sfeer van de soirée in de goede salon tot leven met hogelijk gewaardeerde gasten en een uitgelezen publiek (u).