Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Amsterdams Bach Consort: Stabat Mater 2.0

Amsterdam, De Waalse Kerk, zondag 23 september 2018, 15:15 - 17:45 uur

Info

De Italiaan Domenico Scarlatti (1685-1757) schrijft zijn zevendelig Stabat Mater voor tienstemmig 10-stemmig vocaal ensemble en continuo waarschijnlijk rond 1713 toen hij als maestro di capella verbonden was aan de Basilica Giulia in Rome. Het werk heeft een grandeur en expressie, die geheel niet meer lijken op de muzikale eigenschappen van het meer dan een eeuw eerder geschreven Stabat Mater van Palestrina.

Het ABC heeft inmiddels de traditie om naast klassieke meesterwerken ook nieuw werk uit te voeren. Deze keer is gekozen voor het Stabat Mater van de Noorse componist Knut Nystedt (1915 -). Binnen het oeuvre van Nystedt neemt het eendelig Stabat Mater uit 1986 een bijzondere plaats in.

En dat is zeker niet alleen vanwege de opvallende bezetting van een koor met een solistisch opererende cello. In de dialoog tussen deze uitvoerende partijen is voor het koor een overwegend beschouwende rol weggelegd, terwijl de uit de tekst voortvloeiende emoties vooral door de cello lijken te worden verklankt. passages met schrijnende kleine toonafstanden worden afgewisseld met gedeeltes op basis van meer eenvoudige akkoorden – hiermee zorgt Nystedt voor grote contrasten in zijn Stabat Mater.

Uitvoerenden:
Het Amsterdams Bach Consort o.l.v. Niek Idelenburg en m.m.v. Diederik van Dijk (cello) en David Jansen (clavecymbel) zingt Stabat Mater 2.0.

Programma:
Domenico Scarlatti- Stabat Mater
Knut Nystedt- Stabat Mater

Couleur Vocale
Dit concert is onderdeel van de Couleur Vocale 2018, een serie voor Amsterdamse koren en vocale ensembles georganiseerd door De Waalse Kerk. Meer weten over deze serie en de andere concerten? Klik dan hier.