Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Amsemble: Grootmeesters uit de Barok

Amsterdam, Waalse Kerk, zondag 21 oktober 2018, 15:15 - 17:45 uur

Info

J.P. Sweelinck leefde op het snijvlak van de renaissance en de barok. Een vreemd tijd waarin zelfs het orgel verboden werd (1578) te spelen tijdens de eredienst. De a capella muziek kreeg een nieuwe impuls en bijzondere koorwerken werden geboren. Sweelinck toonzette alle 150 psalmen van het nieuwe psalmboek van de Reformatoren uit Genève in meerstemmige zettingen.

In 1638 schreef Gregorio Allegri (1582-1652) het indrukwekkende Miserere. Bijzonder hoogtepunt is de hoge c voor de sopraansolist. Als opmaat voor de tweede helft, hoort u het orgel weerklinken met de Fantasia & Fugue in G mineur van J.S. Bach.

Na de pauze hoort u een van de vier Lutherse missen die Bach schreef rond 1730. Bach gebruikte voor deze missen zijn lievelingsstukken uit enkele eerder geschreven cantates. De missen zijn opgebouwd uit drie intensieve koordelen en drie prachtige aria’s.

Couleur Vocale
Dit concert is onderdeel van de Couleur Vocale 2018, een serie voor Amsterdamse koren en vocale ensembles georganiseerd door De Waalse Kerk. Meer weten over deze serie en de andere concerten? Bekijk dan de informatiepagina.