Florieke Beelen & Hans Pieter Herman: Schumann - Myrten en Duetten

Amsterdam, De Waalse Kerk, vrijdag 22 maart 2019, 20:15 - 22:45 uur

Info

'...und ein Kuss auf dein Herz…'

Dit schreef Robert Schumann in februari 1840 aan zijn aanstaande bruid Clara Wieck, op het moment waarop hij bezig was met het componeren van een nieuwe liederencyclus: Myrten, opus 25. De cyclus wordt niet vaak als geheel uitgevoerd, onder meer vanwege de verscheidenheid aan tekstdichters en de diversiteit aan onderwerpen.

De intentie waarmee Schumann de liederen heeft geschreven - als uiting van alle facetten van hun liefdesgeschiedenis en het beoogde doel als bruidsgeschenk - zorgt echter toch voor een sterke eenheid. Een duidelijke boodschap lijkt te liggen in de samenstelling van de liederen en het verhaal dat daarmee verteld wordt.Hoewel zeer verschillend van thematiek, zijn de liederen te duiden als verwijzingen naar de verschillende aspecten van de liefde, het huwelijk en de strijd die het paar ondervond op de weg naar hun verbintenis.

Een programma met veel bekende liederen, waaronder Widmung, Der Nussbaum en Du bist wie eine Blume, maar tevens met vele minder bekende parels van de grootmeester zelf. Zowel de in september uitgebrachte CD als de diverse recitals van deze drie musici werden door pers en publiek enthousiast ontvangen.

Uitvoerenden:
Florieke Beelen - mezzosopraan
Hans Pieter Herman - bariton
Maurice Lammerts van Bueren - piano

Programma:
Myrten opus 25, Heft I
Uit “Vier Duette, opus 78”
- no. 3: Ich denke dein
Myrten opus 25, Heft II
Uit “Minnespiel, opus 101”
- no. 3: Ich bin dein Baum
Myrten opus 25, Heft III
Uit “Vier Duette, opus 34”
- no. 3: Unter’m Fenster
Myrten opus 25, Heft IV
Uit “Spanisches Liederspiel, opus 74”
- no. 4: In der Nacht