Festival Monteverdi XL: Moord & Brand

Amersfoort, Diverse locaties, zaterdag 9 - zondag 10 maart 2019

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Monteverdi XL voor nieuwe data.

Info

Kies een datum in de agenda om te reserveren. U kunt ook passe-partouts bestellen.

Op zaterdag 9 en zondag 10 maart 2019 vindt de vierde editie plaats van Festival Monteverdi XL. Amersfoort staat dan in het teken van de Italiaanse componist Claudio Monteverdi (1567-1643): op diverse locaties in de binnenstad klinkt de muziek van Monteverdi en diens tijdgenoten. Hoofdrolspelers zijn de barokensembles Le Nuove Musiche onder leiding van dirigent en artistiek leider Krijn Koetsveld en het Oostenrijke Ars Antiqua Austria, dat voor het eerst zijn opwachting maakt in het festival.

Samen zullen zij Monteverdi’s opera-thriller Il combattimento di Tancredi e Clorinda uitvoeren in de St. Franciscus Xaveriuskerk. Traditiegetrouw sluiten we het festival af met Monteverdi Meets Jazz, het slotconcert waarin vroege barok en hedendaagse geïmproviseerde muziek elkaar ontmoeten en samenvloeien, met de winnaar van de BUMA Boy Edgar Prijs 2018, pianist Jasper van ’t Hof, Greetje Bijma, zang, en Krijn Koetsveld op Klavecimbel.

Er zijn lezingen, workshops & masterclasses en een koffieconcert op de zondagochtend. Traditiegetrouw maken we op zondagmiddag een muzikale stadswandeling door het centrum van Amersfoort, met korte concertjes uitgevoerd door jonge baroktalenten.

Moord & Brand – een lesje geschiedenis
De levensjaren van Monteverdi (1567-1643) lopen welhaast parallel aan die van de 80-jarige oorlog (1568-1648). In de poëtische teksten van Monteverdi staan veel prachtige metaforen over het vuur in de liefde: hoe verwarmend maar ook hoe dodelijk die kan zijn. De verbinding met de Nederlandse wordingsgeschiedenis is hiermee snel gelegd: Nederland staat in brand, de oorlog met Spanje verscheurt het land. Raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt, in 1547 geboren in Amersfoort en tijdgenoot van Claudio Monteverdi, wordt op 13 mei 1619 vermoord. Dat is volgend jaar precies 400 jaar geleden. Festival Monteverdi XL 2019 staat daarom in het teken van moord, brand, Van Oldenbarnevelt, Amersfoort en natuurlijk de prachtige muziek van Monteverdi!