Update: de komende weken zijn er nog geen concerten met publiek mogelijk. Videoconcerten zijn toegestaan zonder publiek in de zaal. Als een gepland concert wordt afgelast ontvangt u binnen enkele dagen bericht van de organisator.

Maartje Rammeloo & Mark van Nispen: Romance Russe

Amsterdam, De Waalse Kerk, zondag 26 mei 2019, 15:30 - 17:30 uur

Info

Het programma van Romance Russe is gebouwd rond Gabriel Fauré’s La Bonne Chanson, op tekst uit de gelijknamige dichtbundel van Paul Verlaine. De gedichten, geschreven kort na Verlaines huwelijk met Mathilde Maute, zijn doordrongen van een haast explosieve verliefdheid. 'Als bommen uitbarstende bloemen' noemde Victor Hugo ze.

Fauré zette een selectie uit de bundel in de zomers van 1892 en 1893 op muziek voor sopraan Emma Bardac, op wie hij verliefd was, maar die later trouwde met niemand minder dan Claude Debussy. Fauré slaagt erin tekst en muziek op meesterlijke wijze samen te voegen en daarmee één van de hoogtepunten uit de Franse liedkunst te scheppen.

In Romance Russe worden deze liederen onder het motto ‘Spleen et idéal | de Russische ziel‘ aangevuld met Verlaine-zettingen van Debussy en Russische liefdesliederen van Rimsky-Korsakov en Rachmaninov.

Over het duo:
Sopraan Maartje Rammeloo en pianist Mark van Nispen, studiegenoten tijdens hun tijd aan het Fontys Conservatorium, gaan nu de samenwerking aan in het nieuwe liedduo Rammeloo & Van Nispen.

Rammeloo: 'Na nu toch al een aantal jaren mee te hebben gelopen in het vak, groeide bij mij de behoefte om echt zelf iets te creëren. Om dichter betrokken te zijn bij een project en bij het publiek. Om stukken te zingen en te onderzoeken die mij zelf enorm fascineren of die vocaal als een handschoen lijken te passen.

In Mark vond ik iemand met wie ik muzikaal en qua werkwijze heel erg op één lijn zit. We zijn elkaars gelijken en kunnen alles tegen elkaar zeggen. We zijn niet snel op onze teentjes getrapt, haha... Mark is een prachtig gevoelige en oplettende pianist die me als zangeres alle ruimte geeft en tegelijkertijd ook met zachte hand kan leiden als ik me bijvoorbeeld in de details dreig te verliezen.

We zaten boordevol ideeën en zijn dan ook meerdere plannen gaan ontwikkelen. Romance Russe is het eerste programma van ons als duo, dus dat voelt wel spannend. Meer uit enthousiasme dan uit zenuwen, want de teksten en melodieën zijn zó emotioneel dat je niet anders kan dan je tijdens het uitvoeren hier volledig in te verliezen.'