Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Ars Musica Blaaskwintet: Verboden Noten

Zeist, Evangelische Broedergemeente, zaterdag 15 juni 2019, 20:00 - 22:30 uur

Info
Tickets
Vragen

In de aanloop naar 75 jaar bevrijding stelde Ars Musica een bijzonder programma samen dat verboden muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal stelt.

Met de term ‘Entartete Musik’ werd in het totalitaire Duitsland van de jaren ’30 alle muziek aangeduid die in hun ogen moreel en politiek verwerpelijk was. De componisten werden vervolgd en het uitvoeren van hun muziek was verboden.

Muziekstromingen als jazz, atonale muziek en boven alles muziek van Joodse componisten werden met de term ‘Entartet’ weggezet. Maar ook ‘nationalistische muziek’, muziek die folklore-achtige elementen bevatte en die patriottische gevoelens kon oproepen, was verdacht en werd in de ban gedaan. Voor het eerst in de mensheid was ras bepalend voor de vraag of muziek goed was. Soloblazers uit het Ars Musica Orkest vormen een blaaskwintet dat u aan de hand van lector Arjen J.A. Uitbeijerse meeneemt naar deze ‘Verboden Noten’.

Uitvoerenden:
Rieneke Brink, dwarsfluit
Inge Ariesen, hobo
Simon Dubbeld, klarinet
Suzanne van Berkum, fagot
Jenneke de Jonge, hoorn

Arjen J.A. Uitbeijerse, lector


Tickets


EBG Zeist Provincie Utrecht Zeist Ars Musica

Ars Musica

Ars Musica biedt een muzikaal podium voor musici en ontvouwt muzikale schatten voor het publiek. Ars Musica fungeert als kenniscentrum op het gebied van de muziek in het algemeen en de kerkmuziek in het bijzonder.