Serafino String Trio en Hans Eijsackers

Weesp, Van Houtenkerk, zaterdag 15 juni 2019, 20:00 - 22:30 uur

Info

Topmusici - liefde voor de muziek - vol overtuiging!

Op zaterdag 15 juni kunt u in de Van Houtenkerk in Weesp genieten van kamermuziek door topmusici met een gevarieerd programma met Jean Françaix, Beethoven en Robert Schumann op de Erard vleugel.

Het Serafino String Trio speelt deze avond niet alleen als trio, maar ook als kwartet samen met Hans Eijsackers (piano). Deze vier kamermusici met hun brede internationale achtergrond en ervaring staan garant voor een sprankelend concert.

Het Serafino String Trio speelt voor de pauze het levenslustige strijktrio van Jean Françaix met daarna het imposante Beethoven Strijktrio in es groot opus 3. Na de pauze voegt Hans Eijsackers zich bij het Serafino String Trio en brengen zij het indrukwekkende pianokwartet in Es groot van Robert Schumann ten gehore.

Hans Eijsackers speelt dit stuk op de originele Erard-vleugel uit 1851, gebouwd te Parijs en in 2016 gerestaureerd door Frits Janmaat te Amsterdam. Het is een instrument uit de tijd van Schumann. Ook Schumann had een vleugel die gemaakt was naar voorbeeld van Erard. Het is leuk om te bedenken dat de vleugel nog door Schumann zelf bespeeld had kunnen worden.


Robert Schumann
Robert Schumann schreef in 1842 zo veel kamermuziek, dat het wel zijn ‘jaar van de kamermuziek’ wordt genoemd. In dit pianokwartet uit dat jaar is de piano over het algemeen de leidende partij, terwijl de strijkers de pianist volgen of gezamenlijk een tegenpartij vormen. Het Pianokwartet in Es groot begint met een ‘vragende’ introductie, die wordt beantwoord met het vrolijke Allegro ma non troppo. Het energieke scherzo heeft verrassend genoeg twee trio-delen. Het Andante cantabile laat de cello schitteren en bevat een opmerkelijke aanwijzing: Schumann laat de cellist op een bepaald moment zijn c-snaar een hele toon naar beneden stemmen, zodat deze een bes-pedaaltoon onder de andere stemmen kan spelen. De finale ten slotte opent als een fuga, maar gaat verder in sonatevorm en besluit het kwartet briljant en stijlvol.

Programma:
Jean Françaix: Strijktrio in c (1933)
Ludwig van Beethoven: Strijktrio in es groot opus 3 (1797)

Pauze
Robert Schumann: Piano kwartet in es-groot opus 47 (1842)