Coronamaatregelen
Vanaf zaterdag 25 september (tot tenminste 1 november) vraagt de organisator u mogelijk om een coronatoegangsbewijs bij concertbezoek. Meer informatie daarover vindt u op de reserveringspagina's van de diverse concerten.

Bach Ensemble Amsterdam: Bach en Zelenka

Amsterdam, Singelkerk, zondag 20 oktober 2019, 15:00 - 16:15 uur

Info

Bach Ensemble Amsterdam voert het Requiem in D (ZWV 46) van Jan Dismas Zelenka uit.

De Boheemse componist Jan Dismas Zelenka was een tijdgenoot en vriend van Johann Sebastian Bach. Hij kwam in 1710 naar Dresden, destijds de ‘place to be’ voor veel beroemde musici en componisten. Zelenka werkte er een groot deel van zijn leven in de hofkapel van koning Frederik August I.

Het requiem in D (ZWV 46) componeerde Zelenka ter gelegenheid van het overlijden van deze vorst, maar ook als sollicitatie voor de vrijgekomen post van kapelmeester. Hij haalde muzikaal gezien álles uit de kast en was dan ook diep teleurgesteld toen August II in 1733 de operacomponist Hasse als kapelmeester aanstelde.

Misschien valt het uitbundige koper als eerste op in dit werk, maar een bijzondere hoofdrol is er voor de chalumeau. De warme klank van deze voorloper van de klarinet is niet vaak te horen in barokmuziek; er is bijvoorbeeld geen enkel werk van Bach bekend waarin de chalumeau een rol speelt. In dit requiem komt de sopraanchalumeau geweldig tot zijn recht, bijvoorbeeld in het prachtige ‘Christe Eleison’ samen met strijkers en sopraan en in het ontroerende ‘Recordare, Jesu pie’ met de alt.

De Duitse dichter Schubart schreef in 1806 over de chalumeau: ‘Zo’n interessante, eigen klank. Voor de muziekwereld zou het een betreurenswaardig verlies zijn als dit instrument ooit zou verdwijnen.’ Tweehonderd jaar later hopen wij met dit programma dit enthousiasme ook aan u over te brengen!

Over Bach Ensemble Amsterdam
Bach Ensemble Amsterdam (koor & orkest) voert gepassioneerd én stijlbewust muziek van Bach en tijdgenoten uit. Het ensemble wordt intensief gecoacht door professionele musici, werkzaam bij o.a. de Nederlandse Bachvereniging.