Festival Via Musica: Met Goethe door de Noordoostpolder

Zaterdag 8 augustus 2020, 10:00 - 17:30 uur

Noordoostpolder, Diverse locaties + online

Festival Via Musica: Met Goethe door de Noordoostpolder

Noordoostpolder, Diverse locaties + online, zaterdag 8 augustus 2020, 10:00 - 17:30 uur

Info

Deze tour 'met Goethe door de Noordoostpolder' start in het centrum van Emmeloord bij de Hoeksteen, voor een openingsconcert met Bach. Goethe was dol op Bach en vooral op contrapunt. Daar maken we voor deze gelegenheid gebruik van. De artistieke en zakelijke leiders spelen dit openingsconcert, met zijn sonates voor viool en klavecimbel en werken voor orgel solo. We gaan dit jaar de tour maken langs Marknesse, Ens en Kraggenburg. Dat kan met de eigen auto of met de fiets.

Programma
10:00 uur: Start van de tour met een concert rondom Bach, in de Hoeksteen (Emmeloord).

Daarna is er een tour per fiets of auto mogelijk met uitvoeringen om 11.45 uur, 14.00 uur en 16.15 uur. Per tour kunnen max. 25 personen deelnemen, het is belangrijk dat iedereen zich aan de aangegeven route houdt!

U kunt ook reserveren om het gehele programma door middel van een livestream te bekijken.

Locatie: Kraggenburg, Oude fruitschuur (Hertenpad 12)
Uitvoerenden:Aventure Ensemble
Oude volksverhalen zijn van grote invloed geweest op het werk van Goethe. Zo schreef hij Reinecke Fuchs, naar het oude volksverhaal Van den Vos Reynaerde. Daarom gaan we terug naar de Middeleeuwse versie die gespeeld, verteld en gezongen gaat worden door het Aventure Ensemble, dat gespecialiseerd is in Middeleeuwse muziek.

Locatie: Ens, voormalige kerk aan Kerkplein 30
Het Dianthus strijktrio speelt in de voormalige kerk Ens muziek van de eerste en tweede Weense school. In de tijd van de 2e Weense school, als de structuur van de muziek radicaal verandert en het tonale systeem vervangen wordt door het twaalf-toonssysteem, komt Goethe weer om de hoek kijken..

Locatie: Marknesse: RK kerk Maria Sterre der Zee
Van 1786 – 1788 maakte Goethe een reis door Italië. Hij heeft hier uitvoerig over geschreven. Uiteraard bezocht hij daar ook vele concerten, waarover hij positieve en negatieve recensies schreef. Hij was minder positief over de opera, maar hij genoot vooral van de oude kerkmuziek van Morales. Daarom hebben we de Capella Sancta Maria gevraagd om deze muziek in de te zingen. Zo hebben we in deze zomerreis muziek van de Middeleeuwen, de renaissance, de barok, de klassieken/romantiek en de 2e Weense school.