Apollo Ensemble: Een koninklijke kerst

Amsterdam, De Waalse Kerk, zondag 27 december 2020, 15:15 - 17:15 uur

Info
Tickets
Vragen

Ter ere van de zeer muzikale Anna van Hannover speelt het Apollo Ensemble een kerstprogramma dat door haar zelf bedacht zou kunnen zijn. Met onder meer aria's uit de Messiah en het Weihnachtsoratorium.

Anna van Hannover werd geboren als tweede dochter van George II, de latere koning van Engeland. Als kind in Londen kreeg ze klavecimbel- en theorielessen van niemand minder dan Händel. Haar huwelijk met prins Willem IV van Oranje-Nassau bracht haar naar Nederland, waar ze lange tijd woonde in het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden. Hier liet ze Jean Marie Leclair uit Parijs overkomen om haar les te geven. Frederik – de Grote – II van Pruisen was haar penvriend en kwam naar Paleis Soestdijk om daar met haar te musiceren.

Anne’s scherpe artistieke inzicht en kwaliteiten maakten diepe indruk op de drie heren: ze zong, speelde klavecimbel, fluit, componeerde en schilderde. Daarnaast adviseerde ze haar man Willem IV in staatszaken en vervulde na zijn overlijden zijn taken als regentes. Zowel Händel als Leclair droegen composities aan haar op en via Frederik de Grote kwam ze in contact met de werken van J.S. Bach.

Uitvoerenden:
Apollo Ensemble
Renate Arends, sopraan

Programma:
G.F. Händel: Ouverture Parnasso in Festo HWV 73
G.F. Händel: Gloria in excelsis deo voor Sopraan, strijkers en basso ontinuo
J.M. Leclair: Sonate in e voor viool en basso continuo (uit Quatrième Livre)
G.F. Händel: Concerto voor klavecimbel in F opus 4/5
***pauze***
J.S. Bach: Sopraanaria Nur ein Wink (uit Weihnachtsoratorium)
G.F. Händel: Concerto Grosso opus 3/5
J.S. Bach: Sopraanaria Auch mit gedämpften Stimme (uit Adventscantate BWV 36)
G.F. Händel: Sopraanaria Rejoice (uit Messiah)


Agenda


Noord-Holland Waalse Kerk Amsterdam Amsterdam Apollo Ensemble Georg Friedrich Händel Johann Sebastian Bach Kerst met Apollo Ensemble

Apollo Ensemble

Het Apollo Ensemble bestaat uit enthousiaste topmusici afkomstig uit alle delen van de wereld! Met hun passie, durf en creativiteit weten ze vele harten voor hun muziek te veroveren.