Apollo Ensemble: Haydn & Mozart in Passietijd

Amsterdam, De Waalse Kerk, zondag 7 maart 2021, 15:15 - 17:15 uur

Info
Tickets
Vragen

Dit programma van het Apollo Ensemble met symfonieën van Haydn en Mozart sluit perfect aan op de Paasperiode, met heftige, snel wisselende emoties, gevolgd door de stilte die bij het uitblazen van de laatste kaars in de zaal neerdaalt.

Het concert start met de Symfonie 26 van Joseph Haydn, een symfonie die hij schreef voor de Goede Week. De bijnaam Lamentatione komt van de Gregoriaanse melodie incipit lamentatio die Haydn in het tweede deel gebruikt. Het is de eerste symfonie die Haydn schreef in een mineur toonsoort. Datzelfde geldt voor Mozarts Symfonie 25, die hij schreef toen hij zeventien was. Des te verrassender is de zeer emotionele vertelkracht van deze Sturm und Drang-symfonie, die Mozart schreef voor een ongebruikelijke bezetting met vier hoorns.

Na de pauze alle aandacht voor Haydns schitterende oratorium Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze. Dit werk wordt gebracht in de oorspronkelijke versie (zonder het Introduzione en het Terremoto), gecomponeerd voor een relatief kleine kapel waar de grote bezetting van zijn latere symfonieën zeker niet in paste. Dit bijzondere werk bestaat uit de zeven laatste zinnen die Jezus aan het kruis sprak, als muzikale overdenkingen met meditatieve stiltes ertussen. Er branden 7 grote kaarsen waarvan er na elk deel één uit gaat. Door Haydns oorspronkelijke idee aan te houden en niet te eindigen met een wilde aardbeving, maar met het “Vader, in uw handen beveel ik mijn geest”, eindigt dit concert zo geheel verstild in de duisternis.

Programma:
J. Haydn: Symfonie 26 'Lamentatione'
W.A. Mozart: Symfonie 25
J. Haydn: Die sieben letzte Worte


Agenda


Noord-Holland Waalse Kerk Amsterdam Amsterdam Apollo Ensemble Joseph Haydn Wolfgang Amadeus Mozart

Apollo Ensemble

Het Apollo Ensemble bestaat uit enthousiaste topmusici afkomstig uit alle delen van de wereld! Met hun passie, durf en creativiteit weten ze vele harten voor hun muziek te veroveren.