Coronamaatregelen:
Tot tenminste dinsdag 25 januari zijn helaas geen concerten en theatervoorstellingen mogelijk. Livestreams gaan wel door. Wacht informatie van de organisator af als u een actieve reservering heeft.

Koepelkerkconcert: Dromen als Messiaen

Amsterdam, Koepelkerk, zondag 20 december 2020, 16:00 - 17:15 uur

Info

Audiovisuele performance met La Nativité du Seigneur van Olivier Messiaen

Wat als je klanken niet alleen hoort, maar ook ziet in kleur? De Franse organist en componist Olivier Messiaen verbond kleuren aan klanken wanneer hij zijn stukken componeerde. In ‘Dromen als Messiaen’ duik je voor even in deze bijzondere wereld waar klank en kleur samengaan. Stel je voor: een intense audiovisuele performance met verglijdende beelden en kleuren op het orgel zelf.

Messiaens ‘La Nativité du Seigneur’, gebaseerd op het kerstverhaal, wordt uitgevoerd als nooit tevoren. De live-gegenereerde beelden zijn gebaseerd op de negen pasteltekeningen die de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890-1966) maakte naar aanleiding van een van de eerste uitvoeringen van ‘La Nativité du Seigneur’ in 1936. Blanc-Gatti, die bevriend was met Messiaen, was een van de grondleggers van het Musicalisme, een kunststroming waarbij schilders theorieën over het verband tussen klank en kleur in praktijk brachten.

De kleuranimaties in ‘Dromen als Messiaen’ worden gegenereerd op basis van de specifieke klankkleuren die bij elk orgel en bij elk stuk verschillend zijn. Zo is iedere uitvoering op elk orgel uniek. ‘Dromen als Messiaen’ wordt gerealiseerd door audiovisueel componist Marcel Wierckx. Organist is Theo Jellema.

Coronamaatregelen
De organisator houdt rekening met de huidige coronamaatregelen voor het organiseren van dit concert. Er is meer dan voldoende afstand tussen de mensen in de kerk en er zal bij de ingang ontsmettingsmiddel staan. Er is geen pauze, geen verkoop van consumpties. Mondkapjes zijn geadviseerd in elk geval tot men op zijn eigen plaats zit.