Update: de komende tijd zijn er geen concerten mogelijk. Videoconcerten zijn toegestaan zonder publiek in de zaal. Als een gepland concert wordt afgelast ontvangt u binnen enkele dagen bericht van de organisator.

Zeven Bruggen Festival: Wenen rond 1900

Amsterdam, Amstelkerk, dinsdag 16 februari 2021, 19:00 - 20:00 uur

Info

Het idee dat onze daden vooral gedreven worden door ons onderbewustzijn is misschien wel de grote ontdekking van de Weense dokter Sigmund Freud. Dit inzicht werd in zowel de beeldende kunsten als in de muziek vormgegeven in een stroming die wij het Expressionisme gingen noemen en waarin de diepere en irrationele gevoelens en gedachten in ons leven uiting (expressie) krijgen. Het duistere, nachtelijke en het erotische werden centraal gesteld in literatuur, kunst en muziek. In de muziek vertaalde dit zich in het verlaten van tonaliteit en in nieuwe vormen en klanken.

Anton Webern was leerling van de grote meester van het Expressionisme Arnold Schönberg, die met het verlaten van de tonaliteit nieuwe muzikale wegen ging bewandelen. In de beeldende kunst zijn de Expressionisten als Egon Schiele, Oskar Kokoschka en Wassily Kandinsky na enige weerstand nu algemeen gewaardeerd. De muziek daarentegen heeft het zwaarder gehad erkenning te krijgen, en is voor het grote publiek altijd ongrijpbaar gebleven. Ook na ruim 100 jaar vinden de meeste mensen expressionistische muziek moeilijk, ‘modern’ en zelfs onverteerbaar. Het Zeven Bruggen Festival gaat een lans breken voor deze muziek met een programma waarin de sfeer van het Expressionisme met gedichten en muziek toegankelijk en zelfs aantrekkelijk wordt gemaakt. Dr. Sigmund F. (a.k.a. Leonard Besseling) introduceert zijn wereld van het onderbewuste in muziek en tekst.

De afgelopen zeven jaar presenteerde het Zeven Bruggen Festival sfeervolle, kleinschalige kamermuziekconcerten op prachtige, vaak ongewone locaties in het hart van Amsterdam. Dit jaar zijn we door de corona-maatregelen gedwongen een andere koers te varen waarmee we door kunnen gaan met het brengen van mooie muziek samen met boeiende verhalen. Het festival speelt zich dit jaar geheel af in de historische Amstelkerk, op dinsdagavonden in het midden van de maand, te beginnen op dinsdagavond 17 november.

Coronamaatregelen
Er is slechts plek voor 30 bezoekers per concert, waarbij elk optreden een uur duurt. Wij vragen iedereen mondmaskers te dragen, behalve als men op de plek zit. Het is allemaal wat anders, en misschien minder gezellig, maar zo kunnen wel doorgaan met wat we het liefste doen: live mooie kamermuziek spelen voor een enthousiast publiek!