Apollo Ensemble: Die sieben letzten Worte (videoconcert terugkijken)

Videoconcert, Live, maandag 5 april 2021, 20:15 - 21:15 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Apollo Ensemble voor nieuwe data.

Info

Na reserveren heeft u direct toegang om dit videoconcert terug te kijken, via de donkerblauwe button ('Bekijk reservering') in uw bevestigingsmail. Het videoconcert blijft beschikbaar om te bekijken t/m het Paasweekend.

In 1785 kreeg Haydn de opdracht om voor de Santa Rosario-kerk in Cadiz (Zuid-Spanje) zeven langzame stukken te schrijven, meditaties over de laatste zeven woorden die Jezus voor zijn dood sprak. Op Goede Vrijdag ging daar in de ondergrondse Santa Cueva Kapel waar de dienst gehouden werd, de compositie in première. Helemaal in het donker, met alleen wat kaarslicht.

'Die sieben letzten Worte des Erlösers am Kreuz'- Haydn zelf vond het het beste wat hij ooit had geschreven. Hij wilde in elk deel de ziel van een onbevooroordeeld luisteraar treffen. In plaats van een nadruk op het grote lijden, hoor je in de muziek eenvoud, soberheid, dankbaarheid en troost.

Het Apollo Ensemble speelt de oorspronkelijke versie, voor kamerorkest, vanuit de Oudshoornse Kerk in Alphen aan den Rijn.

Marleen Prins (regie) maakt van dit unieke videoconcert een spel van licht en donker, van schaduw en schemering.