Windkracht 10: Bartók en Debussy

Zondag 26 september 2021, 11:00 - 12:00 uur

Exloo, Het Plein

Windkracht 10: Bartók en Debussy

Exloo, Het Plein, zondag 26 september 2021, 11:00 - 12:00 uur

Info

Op 26 september geeft blazersensemble Windkracht 10 twee concerten in Exloo. Op het programma staan werken van Béla Bartók, Claude Debussy en Ruth Gipps.

In 1979 werd het Blazersensemble Windkracht 10 opgericht door een aantal oud-leden van het Haags Instrumentaal Jeugdensemble. Windkracht 10 stond aanvankelijk onder leiding van Hans van Peet en wordt sinds 1984 gedirigeerd door Ali Groen.

In 1993 is Windkracht 10 onderdeel geworden van muziekvereniging St Caecilia te Voorburg. De vaste bezetting is die van een enigszins uitgebreid klassiek dubbelkwintet: 2 fluiten, 3 hobo’s , 3 klarinetten, 2 hoorns, 2 fagotten en een contrabas, waarbij ook bij-instrumenten als piccolo, althobo en basklarinet gebruikt kunnen worden. Ook wordt er bij bijzondere gelegenheden gebruik gemaakt van invallers om de bezetting uit te breiden.

In de loop der jaren heeft Windkracht 10 een repertoire van meer dan 50 werken opgebouwd, variërend van klassiek tot hedendaags. Voor Windkracht 10 werden verschillende composities geschreven en gearrangeerd. Windkracht 10 organiseert eigen concerten, treedt op met koren uit de regio en organiseert ook speciale kinderconcerten, waarbij meestal een verteller/acteur/zanger wordt ingezet om de aandacht van de kinderen te vangen.

Ongeveer één keer per jaar komen de leden bijeen voor een repetitieweekend, waar hard werken gecombineerd wordt met veel gezelligheid. In het verlengde hiervan zijn er buitenlandse tournees gemaakt naar Denemarken, Spanje en Tsjechië.