Klassiek in West: Metamorphoses Trio

Amsterdam, Jeruzalemkerk, zaterdag 16 oktober 2021, 17:00 - 18:30 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Klassiek in West voor nieuwe data.

Info

Stichting Philomela presenteert nieuw werk van de 90-jarige Nederlandse componist Theo Loevendie

Uitvoering door het internationaal befaamde Metamorphoses Trio, met als inleiding de première van hun film over drie hedendaagse, Nederlandse componisten, waaronder Loevendie.

Voorprogramma
De compositie ‘Bewaakte Overweg’ door Ton van den Hengel past perfect bij het Hollandse thema van dit concert. Uitgevoerd door Merel Huizinga en pianiste Kanako Inoue. Aansluitend brengt Huizinga een van de zes Turkse gedichten van Loevendie ten gehore.

Hoofdprogramma
Tijdens de lockdown ontstond het idee om een film te maken over drie eigentijdse Nederlandse componisten: Loevendie, Smits en Röntgen. Een ode aan klassieke kunstenaars van eigen bodem. Als inleiding op het nieuwe werk van Loevendie wordt een verkorte versie van deze film vertoond (PREMIÈRE). Gevolgd door het concert van Metamorphoses Trio. Speciaal voor dit internationale gezelschap, bestaande uit Roeland Jagers (altviool, NL), Ilona Timchenko ( piano, RU) en Jean Johnson (klarinet, US) schreef de 90-jarige Loevendie in 2020 dit stuk.

Eregast?
Vanzelfsprekend is Theo Loevendie van harte uitgenodigd om getuige te zijn van deze ode aan zijn werk. Wij hopen van harte dat hij aanwezig kan zijn.

Live en livestream
Kom het live beleven in de Jeruzalemkerk, of thuis door middel van de livestream.

Over Metamorphoses Trio
Metamorphoses Trio is een nieuw ensemble bestaande uit musici van wereldklasse die individueel en als kamermusici naam hebben gemaakt in de meest prestigieuze concertzalen ter wereld.

Over Klassiek in West
Sinds 2017 organiseert Stichting Philomela jaarlijks Klassiek in West (uitgezonderd 2020 vanwege covid). Een concertserie in de Jeruzalemkerk die aansluit bij de missie van de stichting: klassieke muziek voor iedereen toegankelijk maken. Door middel van programma’s waarin klassieke muziek een vaak verrassende verbinding legt met literatuur, filosofie en (kunst)geschiedenis. Dankzij de steun van verschillende fondsen kunnen de concerttickets voor een haast symbolisch bedrag aangeboden worden, zodat ook mensen zonder ‘Concertgebouw-budget’ kunnen genieten van een professioneel klassiek concert in een Rijksmonument. Het concert op 16 oktober is het tweede in een reeks van vijf. Klassiek in West 2021 wordt mede mogelijk gemaakt door Kickstart Cultuurfonds en Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Over Philomela
Philomela produceert concerten op het snijvlak van (kunst)geschiedenis, literatuur, filosofie en muziek. Philomela gelooft in de kracht en schoonheid van kunst en muziek. De stichting maakt klassieke muziek daarom zo toegankelijk mogelijk voor een breed publiek en is altijd op zoek naar samenwerkingsverbanden met ondernemers.