Cello OpMaat: De Cello van Anner Bijlsma - middagconcert en lunch

Dordrecht, Kunstkerk, zaterdag 28 mei 2022, 12:00 - 13:45 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Dordt in Cello voor nieuwe data.

Info

Een cross-over concert met literatuur en muziek. Schrijver Jan Brokken leest voor en celliste Lidy Blijdorp speelt muziek van Bach, Kodaly en Messiaen. In lijn met de intentie van Dordt in Cello om muziek en taal met elkaar te verweven, past deze voorstelling bij uitstek in ons programma. Een fantastische schrijver samen met een jonge, al even fantastische celliste. Een lunch voorafgaand aan dit programma is inbegrepen.

Schrijver en essayist Jan Brokken vertelt over de legendarische cellist Anner Bijlsma en zijn liefde voor zijn cello, het instrument dat ook zijn ‘Muze’ was. Proza en muziek vullen elkaar aan en vloeien in elkaar over, vertellen en verklanken wat onbewust wordt gevoeld en bewust wordt verwoord. In zijn vertelling ‘De Servais’ laat Jan Brokken de cello hartverscheurend zingen. Als je dan Lidy Blijdorp ziet en hoort spelen is zij de perfecte illustratie bij zijn verhaal.

Anner Bijlsma (1934 – 2019 ) is een begrip in de muziekwereld, vooral voor de liefhebbers van de cello. Hij is van enorm belang geweest voor de muzikale ontwikkeling in Nederland en is nog steeds een van de grote inspirators. Dat geldt ook voor de jonge celliste Lidy Blijdorp, die nu de eer heeft zijn cello, de ‘Muze’ van Anner, te bespelen.

Dit programma is onderdeel van het eendaagse festival Cello OpMaat. Cello OpMaat, is een aantrekkelijk en toegankelijk dagprogramma vol cellomuziek, als opmaat naar de volgende editie van festival Dordt in Cello in 2023. Een programma waarin alle publieksgroepen iets van hun gading kunnen vinden, met educatie, ontmoeting en beleving en tal van muzikale, theatrale en dichterlijke activiteiten.