Festival Via Musica 2022: Erasmus en de crisis in de muziek

Almere, Floriade, zondag 7 augustus 2022, 11:30 - 12:30 uur

Info
Tickets
Contact
Wilt u een passe-partout voor het festival reserveren? Dat kan via deze reserveringspagina.

Het mag dan vijfhonderd jaar geleden zijn, maar wat de humanist Erasmus doormaakte aan epidemieën, conflicten en oorlogen tijdens zijn leven lijkt in veel opzichten op onze tijd. Hij ging de geschiedenis in als een pacifist, als iemand die voortdurend streefde naar vrede, naar symbiose. Maar de gebeurtenissen om hem heen dwongen hem om stelling te nemen. De componisten van zijn tijd deden niet anders. Er werden de prachtigste meerstemmige composities gemaakt die steun gaven in de strijd tegen de vijand en de dreiging van epidemieën. Zo kon muziek de mensen broodnodige verlichting en troost brengen.

Sound and Fury is een voorstelling waarin zang, tekst en beeld zullen samenvloeien tot een wervelend geheel. Een actrice kruipt in het hoofd van Erasmus en laat zijn ideeën botsen met haar eigen onzekerheid en twijfels in tijden van pandemieën en internationale conflicten. Zij wordt hierin gedragen door de acht mannenstemmen van Cappella Pratensis, die met hun polyfone renaissancemuziek niet alleen verlichting en troost bieden, maar ook kracht geven om de opgaven van de tijd aan te kunnen. Muziek als verdediging voor een betere wereld.

Uitvoerenden:
Cappella Pratensis onder leiding van Stratton Bull
Concept en regie: Willem Bruls
Beeld- en geluidsontwerp: Evert de CockApollo Ensemble Festival Via Musica Flevoland Almere Festivals Klassiek Cappella Pratensis

Festival Via Musica

Via Musica is inmiddels een begrip in Flevoland, maar ook ver daarbuiten. Het festival reist door Flevoland en laat publiek van binnen en buiten Flevoland de mooiste locaties en architectuur zien tijdens de muzikale festiviteiten. In 2022 heeft het festival 'Erasmus: Out of the box' als thema.