Amsterdams Bach Consort: Psalmenrequiem en Hymns of Travellers

Zondag 10 juli 2022, 15:00 - 16:30 uur

Amsterdam, De Waalse Kerk

Amsterdams Bach Consort: Psalmenrequiem en Hymns of Travellers

Amsterdam, De Waalse Kerk, zondag 10 juli 2022, 15:00 - 16:30 uur

Info

Daan Manneke heeft het Psalmenrequiem in 2004 geschreven naar aanleiding van een privé-opdracht van Paul Hameleers (mede oprichter van het Nederlands Kamerkoor). Er was een tragische aanleiding: één van zijn zonen was aan een hartstilstand overleden. Paul Hameleers wilde een requiem laten maken ter nagedachtenis.

Het was een opdrachtwerk in de meest directe zin van het woord. Manneke en Hameleers kozen ervoor om wél de gebruikelijke misdelen van het requiem te gebruiken maar niet met de bijbehorende Latijnse tekst. In plaats daarvan kwamen psalmteksten uit de bijbel die pasten in het karakter van het betreffende misdeel. Deze zijn weliswaar ook in het Latijn maar geven het werk een meer open karakter.

De muziek is niet modernistisch maar grijpt terug op de oude en middeleeuwse muziek. De keuze voor de harp is gemaakt op voorspraak van Hameleers. Hij stelde voor om het instrument te kiezen dat ook in de bijbel door (profeet) David wordt bespeeld ter begeleiding van zijn psalmteksten.

Dirigent Niek Idelenburg werd onlangs genomineerd voor de BUMA Music Award 2022 voor zijn compositie Angry Match Girl. Voor het Amsterdams Bach Consort componeerde hij: Hymns of Travellers; een liedcyclus voor tenorsolo, harp en koor. Idelenburg componeerde 14 delen waarin solo liederen worden afgewisseld met a-cappella koordelen en interludes voor harp. Stukken over op reis gaan en afscheid nemen. Wat zeg je als je voor langere tijd weggaat, of wat als je nooit meer terugkomt? Zeg je niets? Had je brieven willen schrijven? Maar wat zou je in een brief schrijven als je een taal spreekt die niemand begrijpt.