Marcel Beekman & Amstel Quartet: De Betoverde Vaatwasser

Vrijdag 9 december 2022, 20:15 - 21:45 uur

Amsterdam, De Waalse Kerk

Marcel Beekman & Amstel Quartet: De Betoverde Vaatwasser

Amsterdam, De Waalse Kerk, vrijdag 9 december 2022, 20:15 - 21:45 uur

Info

De handleiding van een vaatwasser, een kinderdagverblijf en Tonnie Tonijn. De radiofonische mini-opera ‘De Betoverde Vaatwasser’ van componist Reza Namavar voor Amstel Quartet en Marcel Beekman is niet alledaags. En dat was precies de bedoeling. Want, zo stelt Namavar: “Juist zoiets knulligs en kleins als de handleiding van een vaatwasser vind ik interessant om totaal op te blazen tot de meest absurde proporties”. De radiofonische mini-opera is absurdistisch maar tegelijkertijd muzikaal modern en toch klassiek qua stemgebruik. Een uniek project in Nederland!

Amstel Quartet heeft in haar 25-jarige bestaan de saxofoon over de volle breedte ingezet. Amstel Quartet werkt veel samen met hedendaagse componisten om nieuw en innovatief repertoire voor saxofoonkwartet te realiseren. In de afgelopen jaren heeft de groep werken in première gebracht van onder andere Christian Lauba, Hugues Dufourt, Maxim Shalygin en Michael Torke. Ze werkten eerder samen met Namavar, zo schreef hij in 2010 voor hen de compositie ‘Kraaijlook’.

Befaamd tenor Marcel Beekman studeerde bij Margreet Honig en staat bekend als zanger van oude muziek uit de Duitse en Franse barok. Ook hedendaagse muziek vormt een belangrijk deel van zijn loopbaan. Eerder zong hij wereldpremières van Calliope Tsoupaki, Louis Andriessen, Martijn Padding en Micha Hamel. Beekman schittert internationaal en was te horen in onder andere De Nationale Opera, Theater an der Wien, Opéra Comique de Paris, Gran Teatre del Liceu Barcelona, Staatstheater Stuttgart, Salzburger Festspiele en de Carnegie Hall in New York. Onlangs werd hij door The New York Times geprezen vanwege zijn overtuigende optreden als solist in Rameau’s Platée.

Componist Reza Namavar studeerde aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag en was leerling van o.a. Louis Andriessen en Martijn Padding. In 2017 won hij de Willem Breuker Prijs. De jury noemde hem ‘een volstrekt authentiek, muzikaal erudiet en eigengereid componist.’ Namavar staat bekend om zijn originele bijdragen aan het hedendaagse muzieklandschap.