Amsterdams Bach Consort: Spiegelcantates

Amsterdam, De Waalse Kerk, zaterdag 26 november 2022, 20:15 - 21:30 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Amsterdams Bach Consort voor nieuwe data.

Info

Componiste Anne-Maartje Lemereis (1989) spiegelt haar nieuwe compositie From the Deep, die ze schreef in opdracht van het ABC, aan Bachs cantate Aus der Tiefen. Deze cantate is de oudst bewaarde cantate van Bach, geschreven voor de kerkdienst na de brand, die in 1707 een groot deel van de stad Mühlhausen platlegde.

Anne-Maartje hanteert dezelfde bezetting als in Bachs cantate. Ook de structuur en vorm van het werk worden gespiegeld. Een nieuwe compositie in cantatevorm waarin delen voor ensemble, koor en solisten elkaar vlot afwisselen. Maar het belangrijkst is dat zij deze smeekbede uit de diepte vertaalt naar een hedendaags klankbeeld in haar eigen muzikale taal, om zo de muziek voor iedereen van nu voelbaar te maken.

Natuurlijk zingt het Amsterdams Bach Consort muziek van zijn naamgever, maar het doet veel meer: Oude muziek wordt gecombineerd met hedendaagse muziek, er worden opdrachten voor nieuwe composities gegeven en er wordt, naast instrumentale ensembles, samengewerkt met gezelschappen op gebied van theater en dans. Met Bach als vertrekpunt komen de twee werelden van oude muziek en hedendaagse muziek op een bijzondere manier bij elkaar.