Ars Musica: Fantastische Felix

Hoorn, Oosterkerk, zaterdag 29 oktober 2022, 20:15 - 21:45 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Ars Musica voor nieuwe data.

Info

Het muzikale genie als goede vriend

Wat een buitenkans: een muzikaal genie uit de eerste helft van de negentiende eeuw leren kennen als een vriend. Felix Mendelssohn Bartholdy schreef niet alleen prachtige werken, hij liet ook meer dan zesduizend brieven na. Aan zijn zus Fanny, zijn ouders, zijn vrouw, collega’s, vrienden en de dichter Goethe. Ars Musica start in 2022 met ‘Felix’ – een zevenjarig project rond de componist Mendelssohn, die ook dichter, schilder, conservatoriumdirecteur, organist, pianist, wereldreiziger, filosoof, theoloog en wonderkind was.

Onze aandacht voor deze buitengewone man is niet verwonderlijk. Het was Felix die in 1829 voor het eerst na honderd jaar weer Bachs Matthäus Passion uitvoerde, een sensatie in die tijd. Hij zag de zeldzame schoonheid van Bachs muziek én nam de moeite deze voor een breder publiek toegankelijk te maken. Onze levendige Bach-traditie is er dankzij hem.

Tegelijkertijd was hij ook een vernieuwer die talloze nieuwe composities van tijdgenoten programmeerde. Zijn componerende zus Fanny was daar één van. Met Felix kijk je dus zowel terug als vóóruit in de muziekgeschiedenis, en begrijp je dat geen componist en geen werk helemaal op zichzelf staat. De concertreeks ‘Fantastische Felix’ laat die verbondenheid horen. Het is de perfecte aftrap van ons ambitieuze project – laat Ars Musica ook hierbij je reisgenoot in klassiek zijn!