Jubileumconcert: 25 jaar Oktoich

Vrijdag 25 november 2022, 20:15 - 22:15 uur

Amsterdam, De Waalse Kerk

Jubileumconcert: 25 jaar Oktoich

Amsterdam, De Waalse Kerk, vrijdag 25 november 2022, 20:15 - 22:15 uur

Info

Kamerkoor Oktoich viert zijn 25-jarig jubileum met een feestelijk concert waarin hedendaagse componisten uit de Oosters-Orthodoxe muzikale traditie centraal zullen staan. Het programma zal bestaan uit enkele hoogtepunten uit het repertoire van de afgelopen 25 jaar.

Sinds 1997 richt het koor zich op het uitvoeren van a-capella gezangen uit de Orthodoxe traditie. Door de jaren heen is de fascinatie voor oude, 17e-eeuwse polyfonie en voor moderne composities een steeds grotere rol gaan spelen bij de keuze van het repertoire. Het contrast, maar ook de analogie tussen deze uiteenlopende stijlperioden geeft een bijzondere extra dimensie en spanning. De anonimiteit van oude gezangen met hun archaïsche, rauwe en pure karakter staat schijnbaar regelrecht tegenover het individuele, vaak emotionele karakter van de moderne componist.

In het programma is speciale aandacht voor vrouwelijke componisten en voor componisten die op de een of andere manier het muzikale leven van het koor hebben beïnvloed of met het koor hebben samengewerkt. Dit zijn de Engelse componist Ivan Moody, de Moskouse componist Vladimir Martynov en Irina Denisova uit Wit-Rusland.

Centraal in het programma staan twee werken van de Moskouse componiste Olesya Rostovskaya: Uit het Diepzinnige Boek - een op een oude mythe geïnspireerd gezang - begeleid door theremin en orgel, én een speciaal voor het jubileum gecomponeerd stuk voor koor, theremin en cello: Een engel vloog hoog langs de hemel bij nacht. Kort na ons verzoek aan Olesya voor een compositie viel Rusland Oekraïne binnen. Haar machteloosheid en verdriet verwerkte Olesya in een compositie bestaande uit drie dimensies. Het is een poging haar emotionele toestand te beschrijven door een ruimte te creëren waarin drie lijnen samenkomen op het raakvlak waar de ziel zich nu bevindt: een psalm, een gedicht, en een literaire tekst spreken alle drie over heimwee, angst, geborgenheid en hoop.