Klassiek in 't Veen: Pianorecital Thomas Beijer

Valthermond, Concertboerderij d’Rentmeester, zondag 24 september 2023, 19:00 - 21:00 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Thomas Beijer voor nieuwe data.

Info

Thomas Beijer presenteert zich met een gevarieerd programma. De ballades van Brahms zijn jeugdwerken waarin hij zich van zijn verhalende kant laat zien. De vijf stukken die Bartók bundelde in “In de open lucht” (Out of Doors) vormen een compacte staalkaart van hem kenmerkende elementen zoals volksmuziek, de piano als slagwerkinstrument, doedelzak-klanken en nachtmuziek. Na de pauze tapt Beijer uit een heel ander vaatje met het klaaglijke Andante lagrimoso van Liszt. Hij eindigt zijn recital met de derde sonate van Chopin, een werk met veel stemmingswisselingen, een vluchtig scherzo, een verstild langzaam deel en een triomfantelijke finale.

Thomas Beijer is een veelzijdig musicus met een breed repertoire dat rijkt van zeventiende-eeuwse muziek tot en met hedendaagse composities. Hij is een gepassioneerd kamermusicus en speelt samen met onder andere celliste Quirine Viersen, violiste Simone Lamsma en zangeressen Judith van Wanroij, Barbara Kozelj en Laetitia Gerards.

Behalve pianist is Thomas Beijer ook componist. Een van zijn meest recente werken is de liederencyclus “A Lock without a Key”- liederen geïnspireerd door de COVID-19 lockdown - gecomponeerd voor sopraan Laetitia Gerards, met wie hij de cyclus live op Radio 4 uitvoerde. Naast zijn carrière als pianist en componist, is Thomas Beijer actief als schrijver en tekenaar. In 2017 debuteerde hij bij uitgeverij Prometheus met de novelle Geen Jalapeños.

Sinds 2019 is Thomas Beijer artistiek directeur van de Young Pianist Foundation. In 2022 ontving hij de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door het ministerie van OCW aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, wordt uitgereikt.