Benefietconcert voor Oekraïne

Amsterdam, De Waalse Kerk, zaterdag 23 september 2023, 17:00 - 21:00 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Waalse Kerk - Amsterdam voor nieuwe data.

Info

De grootschalige Russische invasie van Oekraïne legde de koloniale aard van Rusland bloot. Eeuwenlang werden inheemse etnische groepen gedwongen tot russificatie en beroofd van hun vrijheid van zelfbeschikking. Nu, meer dan ooit, is solidariteit geboden van degenen die het koloniale geweld onder het Russische regime hebben ervaren, om zich te verenigen met de Oekraïners die op afschuwelijke schaal hetzelfde ondergaan. Dit evenement is een kans voor gemarginaliseerde culturen om gezien en gehoord te worden, en om resoluut tegen de agressie van het Russische regime op te staan.

Alle opbrengsten van dit evenement gaan naar het kinderziekenhuis in Kiev.

Het programma behelst meerdere onderdelen (zie onderaan). Twee ervan lichten we apart toe:

Tentoonstelling 'Spiegels': Reflecties van het ongeziene

'Illustrators Native', de vereniging van inheemse kunstenaars, brengt een wereldwijde gemeenschap van getalenteerde kunstenaars samen met wortels in de gemarginaliseerde culturen van Rusland. Ontstaan in Kalmykië, Boerjatië, Tuva en Sakha, put deze groep uit een rijke en onderling verbonden achtergrond. Geworteld in sjamanisme en Turks-Mongoolse mythen en folklore, vaak vermengd met elementen van het boeddhisme en een lange traditie van toegepaste kunst, wordt hun creativiteit geuitin hedendaagse media, waaronder digitale graphics, illustratie, video, animatie, 'installation art' en meer. Ontdek de krachtige verhalen en de unieke esthetiek van deze inheemse kunstenaars, die over de grenzen heen bruggen bouwen en oude tradities nieuw leven inblazen in de moderne kunstwereld.

Concert met nationale klassieke muziek uit Mariy-El, Sakha, Komi, Tatarstan en Dagestan

Ontdek tijdens dit bijzondere concert de nationale muziek van gemarginaliseerde culturen, waar een harmonieuze mix van Mongoolse, Turkse, Kaukasische en Fins-Oegrische tradities samenkomen met de verfijnde vormen van Westerse klassieke muziek. Deze betoverende muziekstukken, geschreven tijdens de periode van de USSR, belichamen de veerkracht van deze culturen die toen hun nationale identiteit volledig verwaarloosd zagen. Het is opmerkelijk dat deze muziek nog steeds niet algemeen bekend is in Rusland en het is een primeur dat het nu voor het eerst in Nederland wordt uitgevoerd. Mis dit unieke muzikale erfgoed niet en sluit je aan bij ons voor een avond vol culturele verrijking en artistieke pracht.