Musici van het Orchestre de Chambre de Paris

Amsterdam, De Waalse Kerk, zondag 19 mei 2024, 15:00 - 17:00 uur

Info
Reserveer nu
Contact

Acht musici van het Orchestre de Chambre de Paris brengen een bijzonder programma met werken van Dvořák en Enescu ten gehore in De Waalse Kerk.

Ze trappen af met Dvořák. De Tsjechische componist verbleef eind 19e eeuw in New York en bezocht in de zomer het stadje Spillville, hier schrijft hij in slechts 16 dagen zijn beroemde 'Amerikaanse' strijkkwartet. Over hoe Amerikaans dit werk is zijn de meningen verdeeld, menig musicoloog meent door het gebruik van pentatonische toonladders en syncopische ritmes Amerikaanse invloeden terug te horen terwijl de ontnuchterende conclusie door musicoloog Paul Griffiths luidt: ‘Het enige wat Amerikaans is aan Dvořáks ‘Amerikaanse’ strijkkwartet is dat het daar gecomponeerd is.’ Amerikaans of niet, dit 'swingende' werk blijft een absolute favoriet bij veel luisteraars.

Naast zijn grotere werken produceerde de componist ook een groot aantal charmante miniaturen, variërend van walsen tot strijkkwartetbewerkingen van liederen. Deze middag hoort u een paar van deze 'miniaturen' voor twee violen en altviool. Na de pauze zal het programma in het teken staan van de componist George Enescu. Dit Roemeense wonderkind schreef zijn eerste compositie al op vijfjarige leeftijd. Zijn ouders stuurde hem op jonge leeftijd naar het conservatorium van Wenen waar hij de grote componist Johannes Brahms ontmoette, dit werd een van zijn grote inspiratoren. Hij ontwikkelde zich tot begaafd violist en later ook tot dirigent, componist en muziekpedagoog. De musici van het Orchestre de Chambre de Paris zullen zijn imposante octet voor strijkinstrumenten ten gehore brengen.

Orchestre de Chambre de Paris

Het Orchestre de Chambre de Paris is een toporkest, waarin de kamermuziek een belangrijke rol speelt. Het orkest is veelal in Franse zalen te horen als het Théâtre de Champs-Elysées, de Cité de la Musique, Théatre du Châtelet en, in kamermuziekformatie, in Salle Cortot. In juli 2023 kwam het orkest al naar het Amsterdamse Concertgebouw met een programma rondom de muziek van Beethoven.

Violist Jeroen Dupont, graag geziene gast in De Waalse Kerk, werd in 2023 lid van dit gezelschap en zal een aantal van zijn collega's opnieuw meenemen naar Amsterdam voor een uniek concert door absolute topmusici.

Uitvoerenden:

Jeroen Dupont - viool

Sophie Guille des Buttes - viool

Émeline Concé - viool

Kana Egashira - viool

Jossalyn Jensen - altviool

Aurélie Deschamps - altviool

Benoit Grenet - cello

Livia Stanese - cello

Programma:

Antonin Dvořák

Miniatures, opus 75a, voor twee violen en altviool

I. Cavatina

II. Capriccio

III. Romance

IV. Elegie

Antonin Dvořák

Strijkkwartet Nr. 12 in F majeur, opus 96

I. Allegro non troppo

II. Lento

III. Molto vivace

IV. Finale: molto vivace ma non troppo

- pauze -

George Enescu

Octet voor acht strijkinstrumenten in C majeur Op. 7

I. Très Modéré

II. Très fougueux

III. Lentement

IV. Mouvement de valse bien rythmée


Orchestre de Chambre de Paris

Het Orchestre de Chambre de Paris is een toporkest waarin de kamermuziek een belangrijke rol speelt. Het orkest is veelal in Franse zalen te horen als het Théâtre de Champs-Elysées, de Cité de la Musique, Théatre du Châtelet en, in kamermuziekformatie, in Salle Cortot.Uitgelicht

Bösendorfer Series: Passe-partout

Reserveer het passe-partout en u zit vooraan bij de concerten die onder het passe-partout vallen.

Bach cellosuites: Ella van Poucke

Vanavond speelt Ella van Poucke alle zes de suites, met twee pauzes. Zo kan zij hun kracht en hun diepgang, én hun onderling verschillende karakters het meest overtuigend voor het voetlicht brengen. En in de prachtige akoestiek van De Waalse Kerk beleef je de zes suites als nooit tevoren. Een evenement om niet te missen!

Het Sweelinck Barok Orkest speelt Purcell

Het Sweelinck Barok Orkest brengt twee hoogtepunten uit het wereldberoemde oeuvre van de belangrijkste Engelse componist uit de 17e eeuw; Henry Purcell. Het orkest opent met een suite uit de opera King Arthur, waarna de zangers uit de klas van Xenia Meijer aantreden om samen met het orkest een spetterende uitvoering van de Ode to St. Cecilia’s Day te verzorgen.
Zondagmiddag 21 april in de Waalse Kerk in Amsterdam

Couleur Vocale: Amsamble - Fauré’s Requiem

Amsemble is een kamerkoor dat in 2014 is opgericht voor zeer ambitieuze koorzangers. In een korte maar intensieve repetitieperiode wordt een programma neergezet dat meerdere keren op hoog niveau wordt uitgevoerd. Amsemble wil op deze manier een podium bieden aan (jonge) zangers die op zoek zijn naar muzikale uitdagingen.

Bösendorfer Series: Marietta Petkova

Marietta Petkova werd geboren in 1968 in Ruse, een stad aan de rivier de Donau in Bulgarije. Ze studeerde in Sofia (bij Lili Atanassova), Wenen (bij Paul Badura-Skoda), Ban (als Resident Artist) en Amsterdam (bij Jan Wijn), waar ze in 1994 afstudeerde met de hoogst mogelijke onderscheiding. Daarnaast studeerde ze tien jaar bij de bekende pianist György Sebök, die een sleutelrol speelde in haar muzikale ontwikkeling. Marietta Petkova geniet momenteel van een bloeiende carrière als solist en kamermusicus. Marietta is een Steinway-artiest en heeft haar eigen cd-serie op het Bloomline-label.

GoYa Quartet & Rosa Meertens

Ontdek het krachtige samenspel van muziek en kunst met het GoYa Quartet (KCO) en de jonge Nederlandse schilder Rosa Meertens!

Bösendorfer Series: Marietta Petkova

Marietta Petkova werd geboren in 1968 in Ruse, een stad aan de rivier de Donau in Bulgarije. Ze studeerde in Sofia (bij Lili Atanassova), Wenen (bij Paul Badura-Skoda), Ban (als Resident Artist) en Amsterdam (bij Jan Wijn), waar ze in 1994 afstudeerde met de hoogst mogelijke onderscheiding. Daarnaast studeerde ze tien jaar bij de bekende pianist György Sebök, die een sleutelrol speelde in haar muzikale ontwikkeling. Marietta Petkova geniet momenteel van een bloeiende carrière als solist en kamermusicus. Marietta is een Steinway-artiest en heeft haar eigen cd-serie op het Bloomline-label.

Couleur Vocale: Ensemble Hermes

Ensemble Hermes zingt polyfonie uit de Leidse Koorboeken. Een muzikale schatkamer uit het midden van de 16de eeuw van bekende en minder bekende Getijden-meesters.

Willem Brons presenteert - Augustinas Eidukonis

In de serie Willem Brons Presenteert stelt Brons de nieuwe generatie pianisten voor aan het publiek.

Couleur Vocale: Les Dames Vocales - ‘Spirit Visions of the East and West’

Vele visioenen en inspiraties uit oost en west vloeien samen in dit programma van vrouwen ensemble Les Dames Vocales, opgericht in 2020 en o.l.v. Jeroen Spitteler, tot een muzikaal en geïnspireerd geheel.

Waalse Kerk - Amsterdam

Naast haar kerkelijke functie geniet De Waalse Kerk bekendheid als sfeervol en intiem cultureel podium. Musici, van aanstormend talent tot de crème de la crème van de Nederlandse klassieke muziekwereld, vinden al decennia lang hun weg naar deze bijzondere locatie in het hart van Amsterdam, net als de liefhebbers van hun muziek.

Seinconcerten: Barbican Quartet

Het Barbican Quartet is een originele stem in de kamermuziekscene en verrukt het publiek met hun intiem krachtige uitvoeringen en virtuoze samenspel.

Seinconcerten: 'The Art of Song' met Karin Strobos

Mezzo-sopraan Karin Strobos zingt Beethoven, Schubert en Brahms. Met bariton Martijn Cornet en pianist Ernst Munneke.


Algemene voorwaarden en Privacy statement • KVK 30196833