Le Nuove Musiche

Rhenen, Cunerakerk, zaterdag 23 november 2024, 20:00 - 22:00 uur

Info
Reserveer nu
Contact

Claudio Monteverdi (1567–1643) heeft boeken vol met madrigalen geschreven. De vroegste zijn nog gecomponeerd in de Renaissance stijl. Zoals dat hoorde en hij het onderwezen had gekregen van zijn leermeester Marc'Antonio Ingegneri. De Italiaanse teksten waren ruimschoots voorhanden. Al in de 14e eeuw had Petrarca het goede voorbeeld gegeven met zijn prachtige hoofse poëzie, veelal in sonnetvorm geschreven. In zijn gedichten vinden we de rode draad: de ware – maar vaak zo onbereikbare – liefde. Velen volgden zijn voorbeeld; Monteverdi had bundels vol om uit te kiezen. Dat deed hij met grote zorgvuldigheid. Als we de madrigaalboeken volgen, zien we dat hij in toenemende mate de tekst de boventoon laat voeren en de muziek inzet om de woorden steeds dieper en persoonlijker te kleuren.

In dit programma hebben we uit alle madrigaalboeken een keuze gemaakt. Een helse klus om te moeten kiezen uit uren en uren van de prachtigste muziek. Tijdens het concert zullen we ook verhalen vertellen, de teksten verklaren, de muziek met alle luisteraars proberen te doorgronden.

Ensemble Le Nuove Musiche heeft zich gespecialiseerd en bewezen in de muziek uit de vroege Barok, met name in de muziek van Claudio Monteverdi. Zij doorstaat met gemak de vergelijking met de meeste gerenommeerde ensembles in de wereld in dit specifieke repertoire. Inmiddels heeft het ensemble zo'n beetje alle werken van Monteverdi op Cd opgenomen: alle madrigalen, maar ook zijn geestelijke Selva Morale e Spirituale en tenslotte een recent uitgekomen cd met al het overig werk van Monteverdi: Frammenti. Een concert van Le Nuove Musiche bestaat niet alleen uit de mooiste muziek: kleine theatrale elementen, indringende teksten en een levendige uitleg door de artistiek leider Krijn Koetsveld nemen de toehoorder mee naar een fascinerende tijd.

Inmiddels is Krijn Koetsveld in 2023 als derde persoon in Nederland ooit en als eerste Nederlandse musicus door de Italiaanse president benoemd tot CAVALIERE DELL'ORDINE DELLA STELLA D'ITALIA, Ridder in de Orde van de Ster van Italië. Deze hoge onderscheiding is hem toegekend voor zijn levenslange inzet voor de Italiaanse vroege barokmuziek.

Musici

Krijn Koetsveld (artistiek leider en klavecimbel), Jennifer van der Hart (sopraan), Wendy Roobol (sopraan), Tobias Segura Peralta (altus), Falco van Loon (tenor), Bas Ramselaar (bas), Cassandra Luckhardt (viola da gamba)

Programma:

'De állermooiste', een verzameling van de mooiste madrigalen van Claudio Monteverdi.


Data en locaties

Le Nuove Musiche

Ensemble Le Nuove Musiche heeft zich gespecialiseerd en bewezen in de muziek uit de vroege Barok, met name in de muziek van Claudio Monteverdi.Uitgelicht

Julien Libeer – pianorecital

Een pianorecital met een kristalheldere helderheid en intense expressie - Julien Libeer in concert bij Klassiek aan de Rijn, op zaterdag 20 april.

Francesca Ajossa - orgel

Niet zomaar studeerde zij tot tweemaal toe 'cum laude' af - een heuse virtuoos op het orgelklavier

Rik Melissant - orgel

Als actief concertorganist won hij vijf eerste prijzen op o.a. internationale orgelconcoursen. Vanavond bespeelt hij het orgel van de Cunerakerk.

Sander van den Houten - orgel

De organist van het beroemde Bätz-orgel in de Evangelisch-Lutherse Kerk Den Haag is op bezoek in de Cunerakerk

Diederik Blankesteijn - orgel

Diederik Blankesteijn bespeelt het orgel in de Cunerakerk in Rhenen

Arthur en Lucas Jussen - broers en pianisten van wereldklasse

You realise that this is not usual. This is not just two good pianists playing together – Sir Neville Marriner

Nederlandse Bachvereniging: Weihnachtsoratorium J.S. Bach

Jauchzet, frohlocket, auf, preiset die Tage!... een uitbundige Kerst met het Weihnachtsoratorium

Van Baerle Trio

Muziek uit de Van Baerlestraat in Amsterdam!

Nieuwe Philharmonie Utrecht: Matthäus Passion J.S. Bach

'Leertouwers intieme Matthäus is een toonbeeld van elegantie en intimiteit.' - NRC

Isabelle van Keulen Ensemble

Met haar uitdagende Tango Nuevo programmering is Isabelle een niet meer weg te denken onderdeel van de internationale concertpodia en festivals

Klassiek aan de Rijn - Rhenen

Met groot genoegen presenteert Klassiek aan de Rijn haar concertserie! Maandelijks zullen er weer muzikale pareltjes van topmusici uit binnen- en buitenland te beluisteren zijn, en dat alles in de historische en sfeervolle Cunerakerk met haar schitterende akoestiek! Deze 600 jaar oude kerk is welhaast hét perfecte decor voor klassieke concerten. De geschiedenis omhelst als het ware de cultuur tijdens de concerten. Muziek zegt alles. Onze musici vertellen met muziek. Kom luisteren naar hun schitterende verhalen. U bent van harte welkom om dat mee te beleven. Entreeprijzen zijn inclusief pauzedrankje (uitgezonderd gratis concerten en jongeren t/m 18 jaar) en programmaboekje.


Algemene voorwaarden en Privacy statement • KVK 30196833