Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Herdenkingsconcert Anne Frank - Residentie Bach Ensembles

Amsterdam, Thomaskerk, vrijdag 5 juni 2015, 20:15 - 22:45 uur

Info

In 2015 is het 70 jaar geleden dat Anne Frank stief. Wij kennen haar onder deze naam, maar Annelies was haar officiële voornaam. "Tegen het einde van haar leven gebruikte ze haar naam Annelies steeds vaker. Anne was haar kindernaam. Annelies klinkt ook iets intiemer," aldus de jonge Engelse componist James Whitbourn.

Geïnspireerd door haar leven en werk schreef hij in 1995 een aansprekend muziekstuk, gebaseerd op teksten uit haar dagboek en episoden uit haar leven als onderduikster in de Tweede Wereldoorlog. Daarbij gebruikte hij muzikale elementen uit de klassieke traditie, gecombineerd met Joodse melodieën en populaire muziek. De sopraan zingt teksten uit Annes dagboek; het koor reageert hierop. Het publiek was zeer onder de indruk van de aangrijpende teksten en klanken.

Hierdoor aangemoedigd maakte de componist een 'kleinere versie' van het stuk, waarmee een nog breder publiek bereikt kon worden. In 2009 werd de première van de versie voor sopraan, koor en klein instrumentaal ensemble uitgevoerd door het Residentie Kamerkoor. In dit bijzondere muziekstuk spreekt Anne Frank anno nu rechtstreeks tot de luisteraar.

Dietrich Bonhoeffer schreef zijn gedicht 'Stationen auf dem Wege zur Freiheit' in gevangenschap in augustus 1944 voor zijn leerling en vriend Eberhard Bethge. Het wordt beschouwd als de kerntekst in het oeuvre van de luthers predikant en theoloog Bonhoeffer. Hij nam deel aan de samenzwering tegen Adolf Hitler met als doel hem te doden. Hij werd in april 1943 gearresteerd wegens hoogverraad en werd in juli 1944 ter dood veroordeeld. Tot de voltrekking van het vonnis werd hij in diverse gevangenissen en concentratiekampen ondergebracht, als laatste in Flossenbürg. Het vonnis werd pas op 9 april 1945 voltrokken, minder dan drie weken voordat de stad werd bevrijd.

Het gedicht is in 2014 getoonzet door Wouter van Belle (1958) en omvat vier delen. Vooral in het eerste deel komt de sfeer tot uiting waarin dit gedicht geschreven is, de monotonie van het leven in het kamp, die tegelijkertijd een metafoor is voor het belang van discipline in de zoektocht naar geloof en innerlijke vrijheid.

Twee heel bijzondere werken op één avond. In een jaar waarin we herdenken en vieren dat we in vrijheid leven een concert wat u niet mag missen!

Uitvoerenden:
Het Residentie Kamerkoor
Jos Vermunt - dirigent
Stefanie True - sopraan
Jasper Leever - bariton
Claudette Verhulst - piano
Floor le Coultre - viool
Willemijn Knödler - cello
Tom Wolfs - klarinet